Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal İstanbul' un Temelini Attı: 500 Bin Kişi Kapasiteli Yerleşim Yeri Kurulacak!

Çılgın proje Kanal İstanbul'a ilk kazma anlamına gelen Sazlıdere Köprüsü temel atma töreni düzenlendi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da önemli açıklamalarda bulunuldu. Kanal İstanbul maliyeti ne kadar, ne zaman bitecek, güzergahı nereden geçecek, hangi ilçeleri etkileyecek?

Kanal İstanbul projesi temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çılgın proje olarak tanımlanan proje hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2011 senesinde Başbakan olarak görev yaptığı sırada duyurduğu Kanal İstanbul projesi hakkında ilk açıklamayı yapan ve projeyi duyuran Erdoğan projenin gecikme nedenini dış olaylar olarak duyurdu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURDU: KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDEN YAPILIYOR?

Kanal İstanbul projesine neden ihtiyaç duyulduğunu da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstanbul Boğazı'nın güvenli geçiş kapasitesi 25 bindir. İstanbul Boğazı kirlilikten dolayı alarm zilleri vermeye başlayalı çok oldu. Müsilajla ilgili bakın Marmara ne durumda. Felaket dimi. Boğazı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre yeni kanal inşaasını gündeme getirdik.

İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz. Kanal İstanbul projesiyle amacımız her şeyden önce İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır" diyerek gemi trafiğinin hafifletilmesi adına mutlaka bu projenin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

KANAL İSTANBUL PROJESİ İLE 500 BİN NÜFUSLU YERLEŞİM ALANI KURULACAK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan proje hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Proje kapsamında yer alan 500 bin kişi kapasiteli yerleşim alanları, depreme hazırlık için gereken alternatif yer alanları oluşturulmasındaki eksikliğimizi de kapatacaktır. Pek çok faydayı aynı anda sağlayacak bir projedir. 27 Nisan 2011 tarihinden itibaren proje en ince detayına kadar çalışıldı. Güzergah, sondaj, ön proje, etüt proje, ÇED süreci yürütüldü.

Tam Karadeniz'e çıkıyoruz ve lojistik merkezi, muhteşem bir liman. Karadeniz çıkışının solundaki alan yenilebilir enerji alanı İstanbul'a değer katacak. İki tarafına planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanı da İstanbul'daki baskıyı ortadan kaldıracağını inanıyoruz. Belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Proje alanının yüzde 52'si bu yönde kullanılacaktır" diyerek Kanal İstanbul projesinin iki yakasına 500 bin nüfuslu yerleşim alanı yapılacağını söyledi.

KANAL İSTANBUL PROJESİ MALİYETİ NE KADAR, KAÇ YILDA BİTECEK?

Kanal İstanbul projesinin toplam 6 sene içerisinde tamamlanacağı ilan edilirken projenin toplam maliyeti ise 15 milyar dolar olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında dev projesi 6 sene içerisinde 15 milyar dolar maliyetle tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Emlak Haberleri Haberleri