Daha Az Tapu Harcı Ödemek İçin Tapuda Bir Evin Satış Değeri Düşük Gösterilirse Ne Olur?

Gayrimenkul satışları için satış yapan veya alan kişiler bazı maddi yükümlülüklerle karşılaşmaktadırlar. Bu yükümlülüklerden kurtulmak isteyenler tapuda bir ev satışında satış değerini düşük gösterebilmektedirler. Peki tapuda bir evi satış değerinin düşük gösterilmesinin cezası var mı? Tapuda evinde satış değeri düşük gösterilirse ne olur?

Türkiye'de gayrimenkul alım ve satımlarında taraflar bazı maddi yükümlülükleri karşılamak zorundalar. Ancak bunun bir açığını yakalamak isteyen ve bu maddi yükümlülükleri azaltmak isteyenler farklı yollara başvuruyortlar. Bunlardan birisi de bir evin satışı yapılırken tapuda bu evin satış değerinin düşük gösterilmesi oluyor. Peki gerçekten tapuda bir evin satış değerinin düşük gösterilmesi avantaj sağlıyor mu? Tapuda bir evin satış değeri düşük gösterilirse ne olur?

Tapuda bir evin satış değerinin düşük gösterilmesi daha az tapu harcı ödemek için yapılıyor. Tapuda bir ev veya diğer gayrimenkuller için satış değeri bildirilirken bu satış değeri belediyeler tarafından belirlenen rayiç değerin altında olamıyor. Ancak rayiç bedeller emlak vergisi için esas alınıyor ve normal piyasa fiyatlarının oldukça altında oluyor. Bunu fırsat bilen bazı vatandaşlar daha az tapu harcı ödemek ve gelir vergisinden de kaçınmak için tapuda evin satıuş değerini düşük gösteriyorlar.

TAPUDA EVİN SATIŞ DEĞERİ DÜŞÜK GÖSTERİLİRSE NE OLUR?

Türkiye'de gayrimenkul satışlarında yüzde 4 oranında tapu harcı tahsil edilmektedir. Bu tüm gayrimenkul satışlarında ödenmesi gereken tutardır. Tapuda bir evin satış değeri düşük gösterilirse tapu harcı da düşük bir miktar olarak ödenir. Ancak bu durumun cezai bir yönü de bulunmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi durumunda gecikme faizi ile ödenmeyen tapu harcı yüzde 25 ceza ile ödenmektedir.

GELİR VERGİSİ CEZASI GELEBİLİR?

Türkiye vergi sisteminde gelir vergisi adı verilen değer artış kazancı vergisi bulunmaktadır. Bir kişi bir evi satın aldıktan 5 yıl içerisinde satması halinde enflasyon, giderler, istisna bedeller çıkarıldıktan sonra kalan tutar gelir vergisine tabidir. Bu kapsamda böyle bir satış işleminde yüzde 35'lere varabilen gelir vergisi ödemesi yapılabilmektedir.

Satın alınan bir evin değerinin tapuda düşük gösterilmesi çeşitli sorunları beraberinde getirir. Düşük satış değeri bildirilen bir ev 5 yıl içerisinde tapuda gerçek değeri beyan edilerek satılırsa evinde değerinde çok büyük bir artış meydana geldiği tespit edilir. Esasında böyle bir değer artışı yoktur ama kağıt üzerinde değer artmış görünür. Böyle bir durumda yüzde 35 seviyelerinde gelir vergisi ödenmesi gerekecektir. Bu da o evi satan kişinin çok ciddi zarar etmesi anlamına gelir. 3-5 Bin TL daha az tapu harcı ödemek için evin değerini düşük gösterenler ödemekten kaçındıkları tutarın onlarca katını gelir vergisi olarak ödemek zorunda kalabilirler.

Emlak Haberleri Haberleri