Dar gelirliler için İstanbul kiralık ev raporu! İki ilçe ön plana çıkıyor!

İstanbul’da yükselen kira fiyatlarından dolayı kentin demografik yapısı değişmeye başladı. Emekli, öğrenci ve asgari ücretliler sadece Arnavutköy ve Çatalca’da ev kiralayabilir hale geldiler.

İstanbul’da kira sorunu katlanarak devam ediyor. Yükselen kira fiyatları ile bazı vatandaş gruplarının İstanbul’un her yerinde ev kiralama imkanları kalmadı. İstanbul’un 39 ilçesinde gayrimenkul pazarına arz edilen 500 binden fazla kiralık ev üzerinden yapılan araştırmaya göre emekliler, asgari ücretliler ve öğrenciler yalnızca Arnavutköy ile Çatalca’da kiralık daire bulma ihtimaline sahipler.

DAR GELİRLİLER MERKEZDEN KAÇIYOR!

Kiralardaki yükselişlerden dolayı dar gelirliler kentin çeperlerine gitmek zorunda kalıyorlar. Merkezlerde işi olanlar ise trafik yoğunluğuna neden oluyorlar. Tapılan incelemeye göre emeklilerin Beşiktaş’ta ev bulma oranı yüzde 3, Kadıköy’de yüzde 4, Sarıyer’de yüzde 5 ve Şişli’de yüzde 6 olarak açıklandı. Emekliler yüzde 55 oran ile Çatalca’da ve yüzde 54 oranla Arnavutköy’de ev bulabilme imkanına sahipler.

KİRALIK EVLERİN YÜZDE 33’Ü ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

İstanbul’daki kiralık konutların sadece yüzde 33’ü asgari ücretin altında fiyatlarla kiralanıyor. Geri kalan kiralık evlerin kira fiyatları asgari ücretin üzerinde kira fiyatlarına sahipler. Bir asgari ücretli maaşının tamamını kira giderine ayırması halinde Beşiktaş’ta yüzde 9, Sarıyer’de yüzde 12, Bakırköy’de yüzde 15 oranında ev bulabiliyor. Oysa Çatalca’da bu oran yüzde 89’a, Arnavutköy’de ise yüzde 87’ye yükseliyor.

İSTANBUL’DA ÖĞRENCİLERİN YAŞAMI OLDUKÇA ZORLAŞTI

İstanbul’da öğrenciler için de yaşam oldukça zor hale geldi. Yurt bulamayan öğrencilerin en önemli sorunu barınma sorunu oluyor. 3 öğrenci aldıkları KYK burslarının tamamını kira için kullandıklarında İstanbul genelinde bütçelerine uygun ev bulma oranı sadece yüzde 6 oluyor. Bu oran Çatalca’da yüzde 40 ve Arnavutköy’de yüzde 36 olabiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri