Dedenin Torununa Tapusunu Verdiği Ev, Arsa, Tarla Diğer Mirasçıların Şikayetiyle Bozulur Mu?

Gayrimenkullerin miras yoluyla bırakılmasına dair merak edilen konular araştırılıyor. Dedenin tapusunu torununa verdiği gayrimenkuller mirasçıların şikayetiyle bozulur mu?

Gayrimenkul ve miras hukuku konusunda kapsamlı araştırmalar yapılıyor. Bu hususlarda meydana çıkan anlaşmazlıklar genellikle yaygın olarak rastlanılan uygulamalardan kaynaklanıyor. En çok da mirasçılardan mal kaçırma konusunda şikayetler bulunuyor. Bir dede çocuklarından mal kaçırmak için malların büyük bir kısmını torununun üzerine yapabiliyor. Ancak böyle bir durumda dedenin doğal mirasçısı olan çocukları mağdur oluyorlar. Peki böyle bir durum yaşanması halinde bu işlem bozulur mu?

DEDENİN TORUNA VERDİĞİ TAPUYU MİRASÇILAR BOZABİLİR Mİ?

Miras hukuku kapsamında sahip olunan gayrimenkullerin ne şekilde tasarruf edilebileceği net bir şekilde belirlenmiştir. Öncelikle bir kişi hayattaysa sahibi olduğu gvayrimenkuller üzerindeki mülkiyet hakkını tamamen istediği gibi kullanmakla özgürdür. Hatta bu mülkiyet hakkı devlet güvencesindedir. Bu doğrultuda dede sahip olduğu evleri, arsaları, tarlaları bir veya birden fazla torununun üzerine yapabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Böyle bir tapu devrinde de eğer tapuyu veren kişi hayattaysa onun mirasçılarının herhangi bir işlem yapmalarına dair kanuni yol yoktur.

DEDE VEFAT EDERSE MİRASÇILAR NE YAPABİLİR?

Dedenin vefat etmesi durumunda miras payları torun üzerine geçirilen çocuklar yani dedenin yasal mirasçıları mahkeme yoluna başvurarak haklarını geri isteyebilirler. Buradaki yasal dayanak ise babalarının malları üzerindeki saklı miras paylarıdır. Bu miras payları da mülkiyet hakkı gibi devlet güvencesindedir. Üzerinden yıllar geçse dahi tapu işlemi bozularak saklı miras payları üzerinde haklarını alabilirler. Bu hakkın oranı da yüzde 50 olarak ifade edilmektedir.

TAPU DEVRİNİN NASIL YAPILDIĞI BELİRLEYİCİ OLUYOR!

Dedenin torununa tapu devrini nasıl yaptığı da sorunun çözümünde belirleyici oluyor. Eğer satış yoluyla devir gerçekleşmişse aradaki para transferi mahkeme tarafından araştırılarak hükme varılıyor. Ancak para transferi olmadan bağış yoluyla devir gerçekleşmişse bu tapuların bozulması daha kolay oluyor.

Emlak Haberleri Haberleri