Demir Fiyatları Altını Solladı, İflasa Sürüklenen Müteahhitler Denetim İstedi!

Son yılların zam şampiyonu olan demir fiyatları artış hızı ile altın fiyatlarını bile geride bıraktı. Demir cevheri ve fiyatlarında yaşanan artış inşaat ve sanayi sektöründe büyük sarsıntıya neden oldu. Özellikle de kamu müteahhitleri almış oldukları ihaleler nedeni ile büyük sıkıntılar yaşarken fiyat farkı kararnamesi yeniden gündeme taşındı.

Demir fiyatları küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma ve iç piyasadaki yoğun talep artışı gibi etkenlerle zam üstüne zam görürken yaşanan fiyat artışı sanayi ve inşaat sektöründe büyük bir kriz yaşanmasına neden olmuştu. Çin'de rekor artış gösteren demir talebi büyük bir zam yağmuru oluşmasına neden olurken iç piyasada buna eklenen döviz kurundaki yükseliş demir fiyatlarını kanatlandırdı.

DEMİR FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ALTIN FİYATLARINDA YAŞANAN ARTIŞI GERİDE BIRAKTI

Yaşanan artış öyle bir hal aldı ki demir fiyatlarına gelen zam oranı altın fiyatlarında yaşanan yükselişi dahi geride bıraktı. Yeni Şafak tarafından yapılan habere göre demir cevherinin ton fiyatı 5 bin 700 liradan başladığı 2021 yılına 7 bin 190 liraya kadar yükseldi.

2020 senesinin Haziran ayında demirin ton fiyatı 3 bin 430 liradan alıcı bulurken bu da 1 senede fiyat artışının yüzde 106 gibi rekor bir seviyeye ulaşmasına neden oldu. Altın fiyatları 2020 yılında Haziran ayında 367 lira seviyelerinden işlem görürken yıllık bazda yüzde 43 ve yılbaşından bu yana yüzde 16,2 oranında artış göstermiş oldu. Yani demir fiyatları artış hızı ile altın fiyatlarını bile geride bıraktı.

DEMİR FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR, YÜKSELDİ, YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?

Pandemi nedeni ile üretimin sınırlandırılması ve ardından Çin başta olmak üzere pek çok ülkeden yoğun şekilde alım talebi ile arzın oluşan yoğun talebi karşılayamaması üzerine demir fyatlarında şiddetli yükseliş yaşanmaya başlanmıştı. Bu süreçte iç piyasada yükselen döviz kuru da yükselen demir fiyatlarının daha da yukarıya çekilmesine neden olmuştu.

Müteahhitler yaşanan yükselişin döviz kuru ile açıklanamayacağını belirterek fiyatların olması gereken yerden daha yüksek seviyede bulunduğunu iddia ederek hükümet tarafından demir ve çimento fiyatlarının denetlenmesini talep etti.

Emlak Haberleri Haberleri