Demir fiyatlarına Çin darbesi! Karamsarlık artıyor

Uluslararası piyasalarda demir ton fiyatlarında Çin kaynaklı indirimler devam ediyor. Çin'de halen etkin olan pandemi koşulları karamsarlığın artmasına neden oldu.

Halen pandemi koşullarının etkisi altında olan Çin'den gelen haberler demir cevheri ile çelik fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Birkaç ay öncesine kadar 950 dolar bandında olan demir ton fiyatları son gelişmeler ile birlikte 700 dolar altına çekilmiş 680 dolar bandında yer almıştı. Yeni hafta başında piyasalardaki karamsar hava devam ederken fiyatlar düşmeye devam etti.

DEMİR FİYATLARI DÜŞÜYOR

Çin'de pandeminin çelik talebi görünümü üzerindeki etkisi nedeniyle demir cevheri fiyatları düşmeye devam ediyor. Piyalara bakıldığında Çin'den gelen taleplerin azalması, oluşan karamsar ortam nedeniyle yüksek fırınlar boş kaldı. Bu nedenle bu yılki kârlarını geri vererek haftanın ilk işlem gününde vadeli piyasalarda yüzde 11’e varan düşüş kaydedildi. Geriye dönük fiyat değişim tablosuna bakıldığında; çelik üretiminde kullanılan metal düşüşü 8. güne taşınmış oldu. Toplam değer kaybı ise yüzde 20 bandının üzerine çıkmış oldu.

Emlak Sektörüne Etkisi

Çin'de devam eden ekonomik koşullar nedeniyle emlak sektörünün ve konut satışlarının düşmesi demir sektörünün de çok ciddi darbe yemesine neden olduğu konuşuyor. Özellikle Mayıs ayı içerisinde pandemi koşullarının hafiflediğine dair haberler Çin'de iyimser bir hava oluşmasına neden olmuştu. Ancak bu hava geniş çaplı test uygulamaları ve yeni kapanmaların yaşanabileceğine dair sabit bir tehlike nedeniyle yeniden tersine dönmüş durumda. Pandemi etkilerinin artma ihtimali, daha uzun süreli kapanmalar ülkede hem emlak sektörünü hemde demir talebini doğrudan etkiliyor. Bu durum fiyatlarda indirime neden oluyor.

hina Industrial Futures Demir Analisti Wei Ying demir fiyatlarının geleceği ve Çin'den yaşanan son durum hakkında yaptığı açıklamasında “Düşük spot ticareti nedeniyle daha fazla sayıda çelik üreticisinin para kaybetmesi ve planlanan bakımları öne almasıyla çelik üretim oranları ciddi düşüş gösterdi. Ancak düşüşün hızını göz önünde bulundurursak demirin değerinin altında kalacak şekilde satıldığını ve ikinci yarıda bir toparlanma yaşanması olası” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri