Demir fiyatlarında rekor düşüş! İnşaat demiri İstanbul, Ankara, İzmir yeni fiyatları!

İnşaat sektöründe maliyetleri düşürecek haber küresel piyasalardan gelmeye başladı. Demir cevherinde fiyatlar Mayıs 2020’den beri en düşük seviyeye geriledi. Peki inşaat demiri fiyatları bundan nasıl etkilendi. İnşaat demirinin tonu kaç TL oldu?

İnşaat sektöründe maliyet artışları her açıdan krize neden oluyor. Müteahhitler daha önce maliyetleri belirlenen projelerde zarar etmeye başlarken konut fiyatları da akıl almaz seviyelere yükseldi. Ancak maliyetlerde önemli değişiklikler olmaya başladı. Küresel piyasalarda ekonomik durgunluk nedeniyle inşaat demiri talepleri oldukça azaldı. Bu talep azalması beraberinde fiyat düşüşlerini getirdi.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Küresel piyasalarda demir fiyatları hızlı bir şekilde krize doğru ilerliyor. Maliyetler artarken talep azlığından dolayı fiyatlar gerilemeye başladı. Çin burada çok önemli bir rol üstleniyor. Dünyada demir tüketiminde lider ülke olan Çin’de gayrimenkul sektörü krizle boğuşuyor. Devletin Çin’de konut sektörü için gereken destekleri devreye sokmaması bu ülkede inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. Yeni inşaat başlangıçları yapılamazken demir talepleri de bıçak gibi kesildi.

Demir cevherinde fiyat gerilemeleri ekonominin önemli bir gündemi haline geldi. Singapur’da demir cevherinin tonu 84,30 dolara kadar düştü. Bu da Mayıs 2020’den itibaren en düşük fiyat oldu. Dünya çapında talepler dibe vururken demir fiyatlarında düşüşlerin devam etmesi bekleniyor. Bu konuda ekonomik durgunluk etkili oluyor. Resesyon döneminde yeni inşaat yatırımları yapmanın akıllıca olmayacağı düşünülüyor.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Demir fiyatlarında meydana gelen rekor düşüşlerin Türkiye’de inşaat demiri fiyatlarına nasıl yansıdığı merak ediliyor. Türkiye’de de inşaat demiri için iç talepler yok denecek kadar azaldı. Bunun etkisiyle fiyat gerilemeleri yaşanıyor. İnşaat demiri fiyatlarında her gün bir düşüş yaşanıyor. Ancak dolar kurunun yüksek kalması gereken indirimlerin fiyatlara yansımasını engelliyor.

Güncel fiyatlamalara göre inşaat demirinin ton fiyatı Ankara’da 14.800 TL, İstanbul’da 14.800 TL ve İzmir’de 14.250 TL oldu. İnşaat demirinin kalınlığına göre bu fiyatlar değişebiliyor. Ayrıca bazı tüccarlar ödemeleri geldiğinde piyasanın altında fiyatlarla inşaat demiri satışı yapabiliyorlar. Bundan dolayı fiyat araştırmasının çok kapsamlı bir şekilde yapılmasını gerekiyor.

Emlak Haberleri Haberleri