Demir Yumruk operasyonunun ardından Demir fiyatlarında sert düşüş! Fiyatları operasyon mu düşürdü?

Demir Yumruk operasyonunda Erol Evcil'in tutuklanması ardından demir fiyatlarında sert bir gerileme yaşandı. Bu durum akıllara fiyatların operasyonla bağlantılı olduğu düşüncesini getirdi. Uzman isimler işin aslını açıkladı.

Türkiye’de önceki hafta ‘ Demir Yumruk ‘ adı verilen operasyon ile Erol Evcil gözaltına alındı. Bu operasyonun ardından demir fiyatlarında büyük bir düşüş yaşandı. İki olayın aynı zamanda gerçekleşmesi nedeniyle operasyon ile fiyat düşüşünün bağlantısı olduğu iddia ediliyor.

Demir fiyatları ‘Demir Yumruk’ operasyonuyla mı düştü?

Super HaberTV’nin haberine göre, önceki hafta peş peşe yaşanan fakat birbirinden bağımsız olan iki olayın bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Demir Yumruk operasyonu ile Erol Evcil’in gözaltına alınması ardından aynı zaman aralığında demir fiyatlarının da düşmesi akıllarda soru işareti yarattı.

Demir fiyatlarındaki düşüşün asıl nedeninin ise dünya genelinde hurda çelik üretiminin azalması olarak gösteriliyor. Yılda 42 milyon ton demir çelik üreten Türkiye’de, Erol Evcil’in gözaltına alınmasının demir fiyatlarını etkilemeyeceğini söyleyen uzmanlar, tek nedenin dünyada hurda çelik üretiminde yaşanan düşüş olduğunu ifade ediyor.

Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, dünyada çelik üretiminin azalması nedeniyle Türkiye’de demir fiyatının 600 dolardan 380 dolara gerilediğini belirtti. Yayan, bahsi geçen operasyon ile demir fiyatlarının düşmesinin imkansız olduğunu, düşüşün nedeninin hurda demire olan talep azlığı olduğunu burguladı.

Demir fiyatları düştü, akıllarda soru işareti oluştu

Brüksel’de bulunan Dünya Çelik Birliği’nin (Worldsteel), nisan ayında kaydedilen ham çelik üretimi bu tezi doğrular nitelikte oluyor. Ham çelik üretimi Nisan 2021’e göre yüzde 5,1 oranında azalarak 162,7 milyon tona düştü. Aynı dönemde Çin’in üretimi yüzde 5,2  azalarak 92,8 milyon tona, Japonya'nın üretimi yüzde 4,4 azalarak 7,5 milyon tona, Almanya’nın üretimi yüzde 1,1 azalışla 3,3 milyon tona, ABD’nin üretimi de yüzde 3,9 düşüş ile 6,9 milyon tona geriledi.

Türkiye’de ise ham çelik üretimi 2022 nisan ayında bir önceki döneme göre yüzde 1,6 artarak 3,4 milyon tona çıktı.

Emlak Haberleri Haberleri