Depozito en fazla ne kadar ödenir, kira artışı depozitoyu nasıl etkiler?

Ev kiralarken ödenen depozito, son dönemdeki kira artışları nedeniyle yeniden gündeme geldi. Depozito neye göre ödenir, en fazla ne kadar ödenmeli gibi soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Kira artışları, mevcut kirayı etkilerken bir de gündeme depozito konusu geliyor. Genellikle önceden depozito, bir kira bedeli ya da bir miktar daha fazlası olarak ödeniyordu. Milliyet’te yer alan habere göre, kira bedeli, brüt değil aylık net ne kadarsa, onun en fazla 3 katı depozito talep edilebileceği ifade ediliyor.

Depozito kira artışında etkilenir mi?

Kira depozitosu, Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan ifadelere göre, kiracının ev sahibine verdiği güvencedir. Fakat depozito, kiracının apartman ya da site yönetimine olan aidat ya da diğer benzeri borçlar dahil olmak üzere, kira bedeli dışında kalan borçların güvencesidir.

Son dönemde kira fiyatlarının artmasıyla depozito ödemeleri de akıllarda soru işareti yaratıyor. Depozito, aylık net kira bedelinin en fazla 3 katı kadar ödenebilmektedir. Ev sahibinin kiranın 5 katı depozito talep etmesi ve aksi halde evi vermemesi halinde; aylık net kiranın 3 katını aşan kısım TBK md 27 ikinci fıkra gereği geçersiz sayılıyor ve ödenen fazla depozito ileride ödenecek depozitodan düşülebiliyor.

Depozito sadece nakit mi ödenir, dövizle depozito ödenir mi?

2018 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’de yerleşik kişilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirtilen durumlar dışında kendi aralarındaki her türlü gayrimenkul kiralama sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden doğan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden ya da dövize endeksli olarak kararlaştırılması yasaklandı. Bu karara göre, kira depozitosu da kira sözleşmesine dayalı olarak ödendiğinden, depozitonun döviz üzerinden kararlaştırılması yasaklandı.

Eski kira sözleşmesinde kira depozitosu dolar olarak ödenmişse, sözleşme sonunda kiracının bu depozitoyu yine döviz olarak geri ödemesi ya da günlük kurdan TL’ye çevirerek ödemesi daha adil görünüyor. Depozitonun alındığı günkü kurdan ödenmesi haksızlık olarak görülüyor.

Depozitonun ne kadarı iade edilir?

Az önce de bahsedildiği gibi kira depozitosu aylık net kira bedeline göre tespit edilmektedir. Aylık 5 bin lira ve iki aylık depozito olarak 10 bin TL ödenmişse, kira sözleşmesinin sonunda aylık kira ne kadarsa o kadarı, onun iki katı değerinde de depozito iade edilmelidir deniliyor.

Emlak Haberleri Haberleri