Ev kiralarken kiracılar ile ev sahipleri arasında depozito meselesi gündeme gelebilmektedir. Ev sahipleri genellikle 1 kira bedelini depozito olarak talep etmektedirler. Yasalara göre ise depozito ücreti 3 aylık kira bedelini geçemez. Yalnız depozito ücreti konusu oldukça karmaşık bir alandır. Hem ev sahipleri hem de kiracılar bu durum karşısında mağdur olabilmektedirler.
KİRA DEPOZİTO YERİNE GEÇER Mİ?
Yasal olarak kiracının ödemiş olduğu depozito son kira olarak sayılması gibi bir işlem asla hukuki değildir. Kira ayrı bir bedeldir ve depozito da ayrı bir bedeldir. Depozito ev sahibinin güvencesidir. Eğer kiracı eve zarar verirse depozito bedelinden bu zarar karşılanır. Ancak son kira olarak sayılması evdeki zararlar konusunda ev sahibini mağdur edecektir.
Her ne kadar yasalara göre depozito kira yerine sayılmasa da uygulamada farklı bir görüntü olmaktadır. Kiracı eve zarar vermemişse veya ev sahibi ile kiracı anlaşmışsa depozitonun kira yerine sayılmasına dair bir uygulama yapılmaktadır. Bu sadece karşılıklı anlaşma ile yapılabilen bir uygulamadır ve hukuki bir geçerliliği de yoktur. Ancak taraflar razı oldukları ve şikayet olmayacağı için de yapılmasının önünde de bir engel yoktur.
DEPOZİTO BEDELİ ZAMLI MI GERİ ÖDENİR?
Ev sahipleri depozito bedellerine zam uygulayıp uygulamayacaklarını merak ediyorlar. Bir kiracının 3 yıl önce vermiş olduğu depozito bedeli bu süreçte eriyip gidecektir. Bu da kiracının mağdur olması anlamına gelir. Buna ev sahibinin herhangi bir gecikme faizi uygulamasına gerek yoktur. Ancak yasalara göre ev sahibi aldığı depozito bedelini kiracı ile ortak bir banka hesabına yatırıp faiz işletmeli. Kiracılık sonunda depozitonun nasıl kullanılacağına karşılıklı karar verilirken paranın değeri de güncellenmeli.