Depozito Son Kira Yerine Geçer mi, Hangi Durumlarda Depozito Geri Verilmez?

Kiracı tarafından ev sahibine verilen teminat olan depozito son kira yerine geçer mi, kiracı hangi durumlarda depozitoyu geri alamaz merak ediliyor. İşte depozito konusuna ilişkin bilinmeyenler.

Depozito bir diğer adıyla güvence bedeli, kiracının ev sahibine verdiği bir teminat türü olarak biliniyor. Kira sözleşmesi yapılırken kiracıdan eve verilen zarar, aidat, elektrik, su, doğalgaz aboneliklerine ilişkin ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilememesi ihtimaline karşın depozito alınıyor. Depozitoya ilişkin tüm detaylar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde “Kiracının güvence vermesi” başlığında yer alıyor.

Kira sözleşmelerinde depozito verilmesine ilişkin bir zorunluluk bulunmuyor. Depozito verilip verilmeyeceğine kiracı ve ev sahibi birlikte karar verebiliyor. Depozito verilmeden de kira sözleşmesi yapılabiliyor.

DEPOZİTONUN GERİ ALINMASI

Kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracının evi ya da iş yerini aldığı şekilde teslim etmesi gerekiyor. Depozito iadesi de sözleşme sona erdikten sonra yapılır. Kira sözleşmesinde farklı bir madde olmaması durumunda kiralayan, kiracının tahliyesinin ardından depozitoyu iade etmek durumundadır.

HANGİ DURUMLARDA DEPOZİTO GERİ VERİLMEZ?

Kiracı evin kendisine ya da demirbaşlarına zarar vermişse, ödenmemiş kira borcu ya da ödemekle yükümlü olduğu giderlerden ödemediği varsa, aidatını ödememişse, ev eşyalı ise ve eşyalara zarar vermişse ev sahibinin mağdur olmaması için depozito iade edilmez.

DEPOZİTO SON KİRA YERİNE SAYILIR MI?

Kiracı, kira sözleşmesi bitene kadar tüm ayların kirasını ödemek zorundadır. Bu nedenle depozito son kira yerine sayılamaz. Sözleşme sona ermeden evden çıkan kiracı, sözleşme bitene kadar kira ödemek zorundadır. Fakat erken çıkan kiracının depozito talep edemeyeceği anlamına gelmez. Erken tahliye olsa da kiracı, depozitonun tamamını ya da bir kısmını geri alabilir.

Emlak Haberleri Haberleri