1999 senesinde meydana gelen Gölcük depreminin yarattığı büyük ekonomik zarar sonrasında Zorunlu Deprem Sigortası uygulamaya alınmış ve DASK sistemi hayata geçirilmişti. Zorunlu tutulmasına rağmen ne yazık ki her iki konuttan birinin deprem poliçesi olmadığı belirtilirken Kahramanmaraş depremi sonrası yeni verilerde açıklandı.
6 Şubat tarihinde aynı gün içerisinde 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremle Kahramanmaraş büyük bir yıkıma uğrarken deprem aynı zamanda Diyarbakır, Adana, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Malatya ve Elazığ illerinde de yıkıma neden olmuş ve 11 il OHAL kapsamına alınmıştı.
DEPREM BÖLGESİNDE KAÇ KONUTUN DASK POLİÇESİ VARDI?
Deprem bölgesi olarak ilan edilen 11 ilde pek çok bina çökerken özellikle de Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya ve Adıyaman'da nerede ise hasar almayan bina kalmamıştı. Yaşanan deprem sonrası merak edilen rakamları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu açıkladı.
Eroğlu açıklamasında ""Rakamlar sürekli değişiyor ancak son aldığım verilere göre 215 bin adet hasar duyurusunda bulunuldu DASK için. Felaketin büyüklüğünü anlamak bakımından şunu söyleyeyim: DASK 2000'de kuruldu. 20 yılda toplam DASK'ın açılmış dosya sayısı 115 bin adet. Mesela Elazığ'da yakın zamanda bir deprem oldu orada açılan dosya sayısı 30 bin adet. Orada ödenen rakam yaklaşık 35 milyon TL civarındaydı. Toplamda DASK'ın 20 yılda ödediği rakam 1,5 milyar lira. Bu depremde yani 10 ili vuran ve 'asrın felaketi' dediğimiz depremdeki tahmini beklediğimiz dosya sayısı 600 bin adet. Dolayısıyla buradaki hasar ödemeleri tabii ki milyarlara ulaşacaktır" diyerek deprem bölgesi olarak ilan edilen illerin genelinde ise 1 milyon 129 bin kişinin DASK poliçesi olduğunu dile getirdi.