Deprem Riski Düşük Şehirlerde Kentsel Dönüşüm Var Mı? Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projelerine oldukça büyük önem veriyor. Bakanlık başta 7 şiddetinden daha büyük bir deprem beklenen İstanbul ile diğer deprem bölgesinde yer alan şehirlerde ayrı ayrı çalışmalar yürütüyor.Deprem bölgesi olmayan şehirlerde yaşayan vatandaşlar ise kendi şehirlerine ne zaman kentsel dönüşüm geleceğini merak ediyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projelerine oldukça büyük önem veriyor. Bakanlık başta 7 şiddetinden daha büyük bir deprem beklenen İstanbul ile diğer deprem bölgesinde yer alan şehirlerde ayrı ayrı çalışmalar yürütüyor.

Deprem bölgesi olmayan şehirlerde yaşayan vatandaşlar ise kendi şehirlerine ne zaman kentsel dönüşüm geleceğini merak ediyorlar. Emlak365.com olarak bizlerde sürecin detaylarını aktarıyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE BAŞVURU İŞLEMLERİ

Kentsel dönüşüm için bakanlığın çalışmaları öncelikle deprem riski çok olan şehirlerdeki kötü durumda olan yapılarak yönelik. Ancak bunun dışında çok sayıda şehirde de devam eden projeler bulunuyor. Bundan önceki süreçte 1.2 milyondan fazla konutun dönüşümü sağlanırken acil durumda bulunan konutların dönüşümleri devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu son açıklamasında, kentsel dönüşümün terör kadar hayati bir konu olduğunu söyledi. Özellikle Marmara Bölgesi'nde beklenen ve uzmanların görüşlerine göre 7 şiddetinden daha büyük bir deprem riski olan bölgelerde planlamalar yapıldı. Bu planlamalar kapsamında bakanlık yılda 300 bin konutunun dönüşümünü sağlayacak.

Deprem Riski Olmayan Bölgelerde Süreç Nasıl İşler?

Deprem riski olmayan bölgelerde de kentsel dönüşüm çalışmaları devam eder. Özellikle arsa değeri yüksek ancak yapılaşma kalitesi kötü olan mahallelere kentsel dönüşüm gelir. Kentsel dönüşüm çalışmaları Belediye Başkanlıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülür.

BİREYSEL KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURU İŞLEMLERİ?

Oturduğu binanın kötü durumda olduğunu ve riskli konumda bulunduğunu düşünen vatandaşlar bireysel başvuru yapabilirler. Başvuru aşamasında yaşanılan şehrin deprem riski olan veya olmayan bir konumda olmasının önemi bulunmamakta.

İlk Adım

Bireysel kentsel dönüşüm başvuruları için ilk adım yapı denetimidir. Yapı denetimi binanın, konutun risk durumunun tespit edilmesidir. Özel şirketler tarafından gerçekleştirilen yapı denetimlerinde binanın kötü durumda olması durumunda başvuru yapılabilir.

Kentsel Dönüşüm Sürecine Etmenler

Yapı denetimi sonrasında vatandaşlar oturdukları binanın kötü durumda olması durumunda ilçe belediye başkanlığına başvuruda bulunabilirler. Belediye başkanlığı mahallenin konumu, arazinin değeri, yapılaşmanın durumu gibi birçok etmeni göz önünde bulundurarak kentsel dönüşüm adına bir karar verecektir. Kentsel dönüşüm sürecinde TOKİ Başkanlığı'nın da görüşü alınabilir.

Emlak Haberleri Haberleri