Deprem Tehlikesi Var Ama Sigortası Yok! 10 Milyon Konut DASK Sigortası Yaptırmadı

İstanbul ve Marmara bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bir bölümü büyük bir deprem tehdidi altında yer alırken ne yazık ki vatandaşların DASK poliçesine olan ilgisi riske rağmen artmadı.

1999 senesinde Marmara bölgesinde büyük bir yıkıma neden olan deprem sonrasında Türkiye hem can kayıpları hem de maddi kayıplar ile büyük bir yıkıma uğramıştı. Yıkılan binaların enkazları altında yitirilip giden canların ardından yurt genelinde büyük bir yas tutulurken aynı zamanda deprem sonrasında ekonomik olarak son derece zor yıllar geçirilmişti.

Bu nedenle deprem sonrasında oluşacak maddi hasarlarda ekonomiyi desteklemek amacı ile halk arasında zorunlu deprem sigortası olarak anılan DASK uygulaması hayata geçirilmişti. Aradan geçen uzun yıllara ve zorunlu tutulmasına rağmen ne yazık ki Türkiye'de halen DASK yaptıran konut sayısında hedeflenen rakama ulaşılamadı.

10 MİLYON KONUT HALEN DASK YAPTIRMADI!

Ne yazık ki DASK konusunda halen hedeflenen sigortalılık oranı yakalanamazken özellikle de deprem riskinin yüksek olduğu illerde yaptırılmayan her DASK depremin maddi hasarının da artmasına neden oluyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile deprem sonrası yürütülen hasar tespit çalışmalarında acı gerçek bir kere daha ortaya çıktı.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan son rakamlara göre 2016 senesinden bugüne kadar 46 şehirde yaşanan deprem, sel, yangın ve fırtına gibi yüksek yıkıcı etkiye sahip 70 doğal afet sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında 987 bin 362 bin yapı içerisindeki 2 milyon 482 bin bağımsız bölüm denetime alındı. Yapılan denetimlerde konutların bir çoğunun DASK poliçesi olmadığı tespit edilirken Türkiye genelinde yer alan 20 milyon 32 bin adet konuttan sadece (10 milyon 561 bin 742 konutun DASK poliçesi olduğu, DASK oranının yüzde 52,70 seviyesine ulaştığı, DASK poliçesi yaptırmayan konut sayısının ise 9 milyon 470 bin 258 adet olduğu belirlendi.

DEPREMDEN SONRA DASK YAPTIRMAYA KOŞUYORUZ!

Açıklanan veriler son derece çarpıcı bir gerçeği daha ortaya koydu. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere vatandaşlar yaşanan depremlerden sonra DASK poliçesi yaptırmak için yoğun başvuru yapıyorlar. Şiddetli ancak yıkıma neden olmayan depremlerin ardından vatandaşlar DASK poliçesi yaptırmak için sigorta acentelerine koşarken pek çok sigorta acentesi en çok DASK poliçesine depremi takip eden 1 hafta içerisinde yaptıklarını dile getiriyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri