Devlet Bankalarından Yüksek Faizle Konut Kredisi Kullansam İleride Yapılandırma Olur mu?

Kış aylarında daha uygun fiyatlarla ev almak isteyen müşterilerin önündeki engel, konut kredisi faizleri.

Kış aylarında daha uygun fiyatlarla ev almak isteyen müşterilerin önündeki engel, konut kredisi faizleri. Peki kış aylarında yüksek faiz oranlarıyla kredi kullanarak ev alanlar daha sonra konut kredisi faiz yapılandırmasıyla maliyetlerini düşürebilirler mi? Haberimizde değerlendirdik.

Konut kredisi faiz oranları kademeli olarak yükselmeye yılın son ayı itibariyle devam ediyor.



Devlet bankalarında en düşük faizli konut kredisi yüzde 1.35 bandına ulaştı. Ziraat Bankası'nın konut kredisi faizleri ise yüzde 1.70 bandının üzerine çıktı. Özel bankalarda daha uygun oranlar mevcut faiz oranı yüzde 2.00'nin üzerine çıkanlarda.



KONUT KREDİSİ FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞECEK?



Yılın son ayı itibariyle bankaların konut kredisi faiz oranlarına ilişkin son durum bu şekilde. Aralık ayı itibariyle gayrimenkul fiyatlarında yaşanan geri çekilme fiyatlara da yansımaya başladı. Bu dönemde ev almak isteyen vatandaşların merak ettikleri başlıklardan biri faizler ne zaman düşecek? sorusu.



Faiz oranlarının yeniden yüzde 0.99 ve altına düşmesi için öncelike Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarının düşmesi bekleniyor. Ancakkasım ayı toplantısından faiz artırımı kararı çıktı. Aralık ayı için de ekonomister faiz artırımı olabileceğini değerlendiriyorlar.



TCMB'nin faiz artırımı devam ederse konut kredisi faiz oranları yükselmeye devam edecektir. Ancak bu dönemde düşük faizli kredi gelmesi de mümkün. Bankalar tercih ederlerse müşterilerine düşük faizli kredi sağlayabilirler.



YAPILANDIRMA YAPABİLİR MİYİM?



Devlet bankalarından şuan kredi kullanıp ileride yapılandırmak isteyenlerin ilk bilmesi gereken bu kararın bankalara ait oldu. Yaz döneminde devlet bankaları 0.74 faiz oranıyla kredi yapılandırma taleplerini geri çevirmişlerdi. Ancak 0.99 faiz oranıyla yapılandırma yaptılar. O dönem İş Bankası konut kredilerinde 0.87 ile yapılandırma imkanı sağladı. İleride TCMB'nin faiz oranlarını indirmesi kredi oranlarının düşmesi durumunda bankaların kararları beklenecek.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri