Miras hukuku ile alakalı olarak tüm detaylar merak konusu olabiliyor. Genel hatlarıyla bilinen bu kanun maddelerinin özel olaylarda nasıl etki yapacağı sorgulanıyor. Bunlardan birisi de devletin kişilerin mirasçısı olma durumu oluyor. Bu mirasçılık mümkün müdür? Devlet gerçekten kişilerin gayrimenkullerini miras olarak alabilir mi? Kişilerin borcu varsa ve mirasçı devletse bu borçlarda devletim sorumluluğu nedir? Kişilerin borçlarını devlet mirasçı sıfatıyla öder mi?
DEVLET MİRASÇI OLABİLİR Mİ?
Devletin kişilerin mirasçısı olması konusunda yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak bazı koşulların yerine gelmiş olması gerekir. Öncelikle miras bırakanın mirasını bırakacağı herhangi birisinin sağ olmaması gerekir. Eş, çocuk, kardeş, anne, baba, uzak akraba gibi tüm olası mirasçıların mevcut olmaması gerekir. Böyle bir durumda mirasçı direkt olarak devlet olacaktır.
GAYRİMENKULLER DEVLETE KALIR MI?
Devlet mirasçı sıfatını almışsa miras bırakanın gayrimenkulleri devletin yönetimine geçecektir. Bu gayrimenkuller tapuda Hazine adına kayıt edilir. Gayrimenkullerin nasıl kullanılacağını ise Hazine belirler. Bu şekilde temin edilen gayrimenkuller devlet tarafından satılabilir de farklı şekilde de kullanılabilir. Buna ilgili devlet kurumları karar verecektir.
MİRAS BIRAKANIN BORÇLARI DEVLETE KALIR MI?
Türkiye’de uygulanan miras hukukunda miras bırakanın mal varlığı mirasçılarına kaldığı gibi borçları da mirasçılarına kalabilmektedir. Bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçısı yoksa ve devlet mirasçı olacaksa borçları ne olur? Bu açıdan devletin mirasçılığı uygulamada farklıdır. Devler miras bırakanın borçlarından onun mal varlığı kadar sorumludur. Mal varlığının satışı ile borçlar kapanıyorsa devlet o borçtan sorumlu olur. Ancak kalan mirasın maddi değeri borçları karşılamıyorsa o karşılamayan tutar kadar olan borçtan devlet sorumlu olmaz.