Devletin kasasına tapu işlemlerinden 35.1 milyar liralık harç geliri girdi

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de yılın birinci yarısında Ocak-Haziran aylarında devletin kasasına 35 milyar 106 milyon liralık tapu harcı geliri girdi.

Türkiye'de son dönemde yükselen konut fiyatları ve kredi faiz oranları nedeniyle ev satış rakamlarında sert düşüş yaşansa da devletin kasasına giren tapu harcı geliri rekor kırdı. Açıklanan resmi verilere göre Ocak-Haziran ayları arasında Türkiye genelinde 1 milyon 223 bin 47 taşınmaz satışı yapıldı. Konut, arsa, işyeri ve tarla gibi taşınmazlardan oluşan satışlardan devletin kasasına giren tapu harcı gelir 35,1 milyar liraya ulaştı.

TAPU HARCI GELİRİ REKOR KIRDI!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan resmi verilere göre Türkiye il sınırları içerisinde 2024 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında 545 bin 74 adet konut satışı yapılırken toplam taşınmaz satışı rakamı ise 1 milyon 223 bin 47 adet olarak kayıtlara geçti. Yapılan satışlar bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 oranında azaldı.

Tapuda yapılan işlem sayısı aynı dönemde 8 milyon 559 bin 509 olarak kayıtlara geçti. Satış rakamları düşmesine rağmen bu satışlardan elde edilen tapu harcı ise arttı. 2023 senesinin Ocak ve Haziran ayları arasında yapılan satışlara oranla 2024 yılında toplam harç tutarı yüzde 28,5 oranında artış gösterdi. Yapılan satışlardan elde edilen rakam 35 milyar 106 milyon lira olarak kayıtlara geçilirken tapu harcı geliri ile devletin kasasına rekor gelir girişi sağlanmış oldu.

Emlak Haberleri Haberleri