Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır, Yardım Başvurusu Kaymakamlık ve Sosyal Hizmetler Üzerinden Nasıl Yapılır?

Corana Virüs Covid 19 salgını ne yazık ki dünya genelinde binlerce insanın ölmesine neden olurken alınan tedbir kararları ekonomiyi de çökme noktasına getirmiş durumda.

Corana Virüs Covid 19 salgını ne yazık ki dünya genelinde binlerce insanın ölmesine neden olurken alınan tedbir kararları ekonomiyi de çökme noktasına getirmiş durumda. Devlet kararı ile kapatılan işyerleri hem işverenleri hem de bu dükkanlarda çalışan milyonlarca kişiyi mağdur etti. Devlet yardımları tüm hızı ile devam ederken süreçte en çok borçlu olarak yakalanan asgari ücretli çalışanlar, dar gelirli aileler ve küçük esnaf yara aldı. Özellikle de kiracılar mağdur oldu, devletten kira yardımı beklentisi ağırlık kazandı! Peki, devletten kira yardımı nasıl alınır, fakirlik belgesi nedir, kimler kira yardımı alabilir, asgari ücretlilere ve engellilere kira yardımı var mı?

Türkiye'de de etkisini her geçen gün daha fazla göstermeye devam eden Korana Virüs salgını ne yazık ki özellikle de dar gelirli ailelerin üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.



İşten çıkartılan, zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılan ve bahşiş gibi ek gelirini kaybeden çok sayıda asgari ücretli çalışan, günlük yevmiye ile çalışanlar ve küçük esnaf büyük mağduriyet yaşarken vatandaşı bu noktada en çok zorlayan konu ise devam eden düzenli ödemeler oldu.





EV VE DÜKKAN SAHİPLERİ KORANAVİRÜS DİNLEMİYOR, KİRA İSTEMEYE DEVAM EDİYOR!



Özellikle de işten çıkarılan kişiler kira ödemeleri konusunda büyük mağduriyet yaşarken ne yazık ki devlet tarafından yapılan kira ertelemesi çoğu ev sahibi ve iş yeri sahibi tarafından yapılmadı. Özellikle de kendisi de buradan aldığı kira ile geçinen ev sahipleri kendilerinin de mağdur olduklarını belirterek konu hakkında devletin kira yardımı desteği yapması gerektiğini belirterek kendilerinin de çaresiz olduklarını dile getirdi.



KAYMAKAMLIK / SOSYAL HİZMETLER KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL, NEREDEN YAPILIR?



Süreçte vatandaşın en çok araştırdığı konuların başında ise devletin kira yardımları geldi. Devlet kira yardımları için iki ana kategori üzerinden yardımda bulunuyor. Bunlardan ilki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları oluyor.



Ancak, söz konusu rakam sadece evini kentsel dönüşüme vererek yenileme yapmak isteyen kişilere ödeniyor. Yani evin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması şartı aranıyor. Bu kira yardımı ödemeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödeniyor.



Söz konusu yardım için başvurular Kaymakamlık binasında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yapılıyor.





DEVLETTEN KİRA YARDIMI ALMAK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER?




  • Kira yardımı talebinde bulunan başvuru sahibinin dolduracağı ve teslimatını yapacağı başvuru belgesi,

  • Kira yardımı talebinde bulunan başvuru sahibine ait Nüfus cüzdanı veya ehliyet belgesi,

  • Kira yardımı talebinde bulunan başvuru sahibinin kiralık bir konutta ikamet ettiğini gösteren kira kontratı,

  • Kira yardımı talebinde bulunan başvuru sahibine ait muhtarlıktan alınmış fakirlik belgesidir.



ASGARİ ÜCRETLİYE / ENGELLİYE KİRA YARDIMI VAR MI?



Ne yazık ki devletten kira yardımı almak isteyen kişilerin hiçbir geliri olmaması şartı arandığı için asgari ücretli çalışanlar bu yardımdan yararlanamıyor. Ancak koranavirüs nedeni ile işten çıkarılan kişilerin gelirleri kalmadıkları için kira yardımı başvurusu yapabiliyor. Yine engelli olan kişiler içinde gelirleri olmaması durumunda başvuru yapma imkanı doğuyor.



KİRA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN ARANILAN ŞARTLAR NELER, KİMLER DEVLETTEN KİRA YARDIMI ALABİLİR?



Kira yardımı başvurusu için devletin aradığı şartlar şöyle sıralanmaktadır: Kira yardımı almak istiyorum diyen kişinin sigortasının bulunmaması, SGK tarafından ödenen bir maaş almaması, kişinin üzerine kayıtlı hiçbir taşınmaz ve araç olmaması, düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testi sonucunda yoksulluk limitinin üzerinde gelire sahip olmaması.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri