Devletten Konut Fiyatlarını Düşürecek Müdahale: Konutta KDV, Tapu Harcı İndirimi Gelirse Ev Fiyatları Ne Kadar Ucuzlar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı konut fiyatlarına indirim sağlayacak yeni KDV düzenlemesi için düğmeye bastı. Düzenleme ile hem sıfır konutlara KDV hem de tapu harcı indirimi müjdesi bekleniyor.

1 Milyon lirayı aşan konut fiyatları vatandaşın ev sahibi olmasını zorlaştırırken özellikle de dar gelirli vatandaşlar konut alamaz hale gelmişti. Yaşanan süreçte konut almak isteyen kişiler fiyatlarda indirim beklentisi içerisine gelirken inşaat sektörü de konutta KDV ve tapu harcı indirimi talebinde bulunmuştu.

Müteahhitlerin uzun süredir gündemde tuttukları konutta KDV indirimi için sonunda beklenen müjdeli haber geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Başta konut olmak üzere tüm alanlarda sadeleştirmeyi sağlayacak oranlarla ilgili çalışmalarımız hemen hemen tamamlandı. Cumhurbaşkanı'mıza arz ettikten sonra adım adım uygulayacağız" diyerek indirim sinyali vermişti.

KONUTTA KDV İNDİRİMİ OLURSA EV FİYATLARI NE KADAR UCUZLAYACAK, KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Hazine Bakanı Nebati tarafından yapılan açıklamanın ardından gözler konut fiyatlarına çevrilmişti. Konutta KDV sadece sıfır konutları kapsarken 2. el konut alım satış işlemlerinden KDV tahsilatı yapılmıyor. Konuyu köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Hazal Ateş düzenlemenin 150 m2 üzeri sıfır konutları kapsayacağını belirtti.

Düzenleme ile 150 m2'ye olan konutlarda KDV yüzde 8 üzerinden hesaplanırken 150 metrekareyi aşan konutlarda ise KDV yüzde 18 üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Uygulama yürürlüğe girdiği anda "1 milyon liralık 150 metrekarelik daire 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor. Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek bu tutar da 5805 lira olacak. Bu durumda ödenecek tutar 85 bin 805 lira olacak" diyen Ateş böylelikle fiyatlarda 100 bin liraya varan bir KDV indirimi olacağını belirtti.

TAPU HARCI İNDİRİMİ 2022 GELECEK Mİ, SIFIR TAPU HARCI MÜJDESİ GELİR Mİ?

Konutta KDV indiriminin yanı sıra aynı zamanda tapu harcı içinde bir düzenleme olduğunu belirten Ateş kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 1 olarak tahsil edilen tapu harcı için tüm konutları kapsayacak bir düzenleme gelebileceğini söyledi. Şu anda tapu harcı evi satan kişiden yüzde 2 ve evi alan kişiden yüzde 2 olarak tahsil edilirken bu rakamın da yüzde 1 seviyesine çekilebileceği belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri