Türkiye’de son dönemlerde gayrimenkul satışları üzerinden çeşitli dolandırıcılık olayları meydana gelmeye başladı. Ev sahiplerinden habersiz bir şekilde gerçekleşen bu satış işlemleri ile evlerin mülkiyetleri kolay kolay geri döndürülemez bir şekilde el değiştirilebiliyor. Dolandırıcıların en çok kullandıkları yöntem ise sahte vekaletname oluyor. Bu şekilde çıkarılan sahte vekaletnamelerle evlerin sahiplerinden habersiz bir şekilde satışı mümkün olabiliyor.
Dolandırıcılık konusunda sosyal medya üzerinden yayınladığı videolarla insanlara uyarılarda bulunan Avukat Bilal Yavuz sahte vekaletname ile evlerin sahibinden izinsiz satışı konusunda önemli bilgiler verdi. Bu şekilde dolandırılmamak için ne yapılması gerektiğini de söyleyen Avukat Bilal Yavuz evi olanları uyardı.
DOLANDIRICILAR SAHTE VEKALETLE EV SATIŞI YAPIYOR!
Vekalet yoluyla ev satışı dolandırıcılığına dair konuşan Avukat Bilal Yavuz, “Dolandırıcılar noter veya tapulardaki bazı memurlarla anlaşıp ya da onları tehdit edip kendi hazırladıkları sahte vekaletle veya sahte kimlik kartları ile sanki siz evinizi satmanız için dolandırıcıya vekalet vermişsiniz gibi gösteriyorlar. Bu şekilde sahibi olduğunuz evinizi satabiliyorlar ve siz bunun farkına bile varmıyorsunuz. Farkına vardığınızda ise iş işten geçmiş oluyor ve evin satışı çoktan gerçekleşmiş oluyor.
YILLARCA MAHKEMELERDE UĞRAŞILIYOR
Ardından yıllarca mahkemelerde derdinizi anlatmaya çalışıyorsunuz. Bir müvekkilimin dolandırıcı olan kardeşi tarafından 10 evi sahte vekalet ile satıldı. Açılan davalar sonucunda dairelerin geri alınması 15 yıl sürdü. Bu dolandırıcılık yöntemi ile canı yanan ve hayatı alt üst olan çok sayıda vatandaşımız bulunuyor.” dedi.
SAHTE VEKALETLE EVİNİZİN SATILMASI İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?
Sahte vekalet ile evlerin satışının engellenmesinin bir yolu olduğunu açıklayan Avukat Bilal Yavuz, “Vatandaşlarımız sadece birkaç dakikalarını ayırarak bir işlem yapıp kendilerini garanti altına alabilirler. Bu işlem sonucunda dolandırıcılar sahte vekaletname düzenleseler dahi o vatandaşımız adına satış yapamayacaklar. Bu vatandaşımız tapuya gitmeden tapuda hiçbir işlem yapılamayacak.
Vatandaşlarımız önce e-devlet sistemine giriş yapıp arama bölümüne “web tapu” yazmaları gerekiyor. Çıkan “web tapu işlemlerine” tıklandıktan sonra da “uygulamaya git” seçeneğine tıklanıyor. Bu şekilde tapu müdürlüğünün dijital sayfasına giriliyor.
Sol tarafta bulunan “beyan işlemleri” seçeneğine bastıktan sonra çıkan “işlem yapılmaz beyan tesisi” seçeneği seçilir.
Çıkacak olan sayfada vatandaşımızın adına kayırlı taşınmazların listesi bulunuyor. Her taşınmazın sağ tarafından “beyan tesis et” butonu bulunuyor.
Buna tamam dedikten sonra onaylama yapılarak işlem bitiriliyor. Bu işlemle beraber vatandaşımız tapuya bizzat gitmeden herhangi bir şekilde onların adlarına hiçbir işlem yapılamaz.” ifadelerini kullandı.