Yükselen ev kiraları nedeniyle kirasını zamanında ve düzenli ödeyen kiracılarını çıkartan ev sahipleri yüksek kira umudu ile yaptıkları fahiş zamların cezasını ödemeye başladı. 2 bin liralık evi 4 bin liraya kiraya veren ev sahipleri daha ilk aydan kira tahsilatı sorunları yaşamaya başladı.
Mecbur olduğu için bütçesini aşmasına rağmen evi tutmak zorunda kalan kiracılar fahiş kiraları ödemekte zorlanırken bazı kiracılar eksik ödeme yaparken bazı ev sahiplerinin ise 3-4 aylık biriken kira alacakları nedeni ile mahkemenin yolunu tuttukları öğrenildi. Özellikle de düzenli kirasını ödeyen kiracılarını çıkaran ev sahiplerinin büyük pişmanlık yaşadıkları belirtiliyor.
KİRAYI ALAMAYAN EV SAHİBİ MAHKEMEYE KOŞTU! KİRACILAR İLE EV SAHİPLERİ KİRA SAVAŞI YAŞIYOR...
Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ve kiralık evlere olan yoğun talep ev kiralarını da yükseltmişti. Pandemi sonrası okullarda yüz yüze eğitime dönüş yapılması, üniversite öğrencilerinin boşalttıkları evlere dönmesi, yasakların kalkması ile düğünlerin yeniden başlaması ve yoğun mülteci göçü ile kiralık evlere olan talep dolayısı ile ev kiraları da yükselişe geçmişti. Bu noktada devlet TOKİ projeleri ile konut fiyatlarını aşağıya çekmeye çalışmıştı.
Ev sahipleri ise yaşanan yükselişi fırsata çevirmek amacı ile fahiş zamlar yapmaya başlamış, ucuza oturan kiracıları çeşitli bahaneler öne sürerek evden çıkartıp, daha ucuz fiyatlarla evlerini kiraya vermeye başlamıştı. Kiralık evlerde yaşanan kriz bu sefer kiracıları değil ev sahiplerini vurdu.
KİRACI KİRASINI ZAMANINDA YATIRMAZSA NE OLUR, TAHLİYE DAVASI NASIL AÇILIR?
Kira sözleşmesi ile kira ödeme tarihi belirtilmişse kiracı için kira ödeme tarihi bu tarihtir. Kiranın ödeme tarihi geçmesine rağmen ödeme yapılmaması durumunda ise kira sözleşmesinin haklı fesih sebebi ortaya çıkar ve ev sahibi taşınmazın bağlı olduğu mahkemeye başvuru yaparak tahliye davası açar.
Tahliye davası ile ilgili detaylı bilgiyi yukarıda yer alan haberimizden edinebilir, dava süreci hakkında merak etmiş olduğunuz sorulara yanıt bulabilirsiniz.