Doğalgaz ve Elektrik Faturalarını Düşürecek En Etkili Yöntem: Bina Yalıtımı!

Enerji maliyetlerindeki artış beraberinde alternatif yolları getiriyor. Doğalgaz ve elektrik faturalarının düşmesi için en etkili yöntem bina yalıtımı.

Türkiye'de enerji maliyetlerindeki artış, beraberinde enerji tasarrufu için alternatif yolları getiriyor. Ülkemizin sahip olduğu enerjinin yaklaşık yüzde 40'lık oranı bina ısıtmak için harcanıyor.

Enerji tasarrufu için alternatif yöntemler hakkında bilgi veren Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirterek, 50 milyar dolara ulaşan enerji ithalatının azaltılması için enerjinin verimli kullanılmasını ve tasarruf imkanları geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

BİNA YALITIMLARI TASARRUF İÇİN İLK TERCİH

Türkiye'de bulunan birçok konutun eski olması nedeniyle herhangi bir yalıtım ya da enerji tasarrufu bulunmuyor. Dairelerin sağlıksız koşullarına ve artan ısınma maliyetlerine vurgu yapan Öztoprak, ısı yalıtımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

TÜİK'in açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2020 yılı sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'deki konutların en önemli sorunu yalıtım kaynaklı ısınma olduğu ve araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğunun izolasyon probleminden dolayı ısınamazken, diğer çoğunluk ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere nedeniyle sorun yaşadığını belirtti.

ISINMAK İÇİN YÜZDE 40 ENERJİ!

Türkiye'de enerji kullanımlarının yüzde 40'tan fazlası konutlar için harcanıyor. İklim değişikliğine bağlı yüselen sıcaklıklar ya da artan soğuklara bağlı olarak konutlarda kullanılan enerji ihtiyacı sürekli artış gösteriyor.

Öztoprak, enerjiyi ve enerjiye harcanan kaynakların daha verimli kullanılabilmesi için daha iyi yalıtılmış yapılar inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

58 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

Kendi projelerinden de bahseden Öztoprak, Türk Ytong olarak 58 yıldır binalarda ısı yalıtım yoluyla enerji tasarrufu sağlanması ve sağlıklı konutlarda yaşanması için projeler ürettiklerini belirtti.

Isı yalıtımına sahip ürünler ile binalarda ısınma kaynaklı enerji kayıplarının önüne geçildiğini aktaran Öztoprak, bu yöntemler ile doğalgaz ve elektrik faturalarından tasarruf edildiğini bildirdi. Ytong kullanımları ile elde edilen ısı tasarrufu ile 58 yılda 10 milyar dolar tasarruf elde edildiğini vurguladı.

ELEKTRİK VER DOĞALGAZ FATURALARINDAN TASARRUF EDİLEBİLECEK

Konutlarda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı, yetersiz ısı yalıtımından ve hatalı uygulamalardan kaynaklar nedeniyle boşa gidiyor. Vatandaşlar ev ev kiralarken ya da satın alırken yapı malzemelerini, ısı yalıtım özelliklerini iyice araştırması gerekiyor. Binaların yangın açısından da risk taşıyıp taşmadığının araştırılması gerekiyor. Bu nedenle sonrada yapılan mantolama uygulamalarında da özenli davranmak şart.

Binalarda yapılacak ısı yalıtımı ve mantolama ile hem doğalgaz hem de elektrik faturalarında büyük bir düşüş sağlanabilir. Isı yalıtımı ile evler daha kolay ısınır ve bu da daha az enerji kaybı demek oluyor.

Emlak Haberleri Haberleri