Doları bilmişti şimdide konut fiyatlarını tahmin etti! Remzi Özdemir'den ev fiyatları ve satış rakamları tahmini geldi

Yapmış olduğu başarılı dolar kuru tahminleri ile adını duyuran ekonomist Remzi Özdemir konut satış rakamları ve ev fiyatları hakkında tahminde bulundu.

Pandemi döneminde tüm dünya büyük bir sınavdan geçerken uçuş yasakları, sokağa çıkma yasağı, maske zorunluluğu gibi pek çok yenilik hayatımıza girmişti. Bu dönemde insanların hayat tarzları ve öncelikleri değişirken emlak piyasasında da büyük değişimler yaşanmıştı. 

İnsanların koronavirüs kapma endişesi ile kalabalık şehir merkezlerinden uzaklaşarak kırsala yönelmesi ile dış çeperlerde yer alan semtler pahalanmış, bahçeli ve müstakil evlerin fiyatları rekor kırmıştı. Aynı dönemde enflasyonun ve doviz kurunun da yükselmesi, yoğun mülteci göçü, müteahhitlerin yeni konut üretimini azaltması gibi pek çok faktörün bir araya gelmesi ile konut fiyatlarında yaşanan yükseliş yeni rekorları peşinden getirmişti.

KONUT SATIŞLARINDA SON DURUM NE?

TÜİK tarafından açıklanan son konut satış istatistikleri raporuna göre Türkiye'de Ekim ayında konut satış rakamlarında yaşanan düşüş devam etti. Yaşanan düşüş Ekim ayında yüzde 25 seviyesine ulaşırken konut satış rakamlarında yaşanan düşüş 4. ayına girmiş oldu. En sert düşüş ipotekli konut satışı olarak anılan konut kredisi ile yapılan satışlarda yaşandı. Yükselen kredi faiz oranları sonrasında konut kredisi çekerek ev satın alan kişilerin sayısı azaldı.

KONUT SATIŞ RAKAMLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Ünlü ekonomist Remzi Özdemir piyasanın fiyat algısının bozulduğunu belirterek sadece 1 sene önce 1 milyon liraya satılan evlerin bugün 5 milyon liraya çıktığını belirterek yaşanan bu aşırı yükselişin konut satış rakamlarını düşürdüğünü belirtti. Konut maliyetinde yaşanan artış, enflasyon ve döviz kurundaki yükseliş ve konut kredisi faiz oranlarının da bu yükselişe eşlik etmesi ile konuta olan talep azaldı. 

SEÇİME KADAR KONUT FİYATLARI NE OLUR, SEÇİMDEN SONRA EV FİYATLARI DÜŞER Mİ, EVLER UCUZLAR MI?

Konut satış rakamlarının ve ev fiyatlarının seçime kadar böyle dalgalı ilerleyeceğini öngören Remzi Özdemir seçimden sonra ister AK Parti isterse bir başka parti iktidara gelse bile faizlerin yükseltileceğini iddia ederek bunun da konut satış rakamları ve fiyatları üzerinde baskı oluşturacağını belirtti. 

NOT: Burada yer alan bilgiler Remzi Özdemir tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir. 

Emlak Haberleri Haberleri