Dövizini Bozduran Konuta Koştu! Hemen Kiraya Verilebilir Sıfır Konutlar Gözde

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından açıklanan son verilere göre döviz mevduatı hesaplarında büyük çözülme yaşandı. Dövizini bozduran vatandaşların tercihleri konut yatırımı oldu. En çok hemen kiraya verilebilir sıfır konutlar tercih edildi.

Dolar kurunda Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanması ile beraber yaşanan sert yükseliş mevduat hesaplarında çözülme yaşanmasına neden oldu.

Özellikle de yüksek fiyatlarla dolar alan ve ters pozisyonda yakalanan kişiler yaşanan bu yükselişi satış yaparak çıkış olarak kullanmak için fırsata çevirirken TL mevduat hesaplara getirilen stopaj avantajının da döviz hesaplarında çözülmeyi desteklediği açıkladı.

DOLARINI BOZDURAN KONUTA YÖNELDİ!

Yaklaşık 11 günlük süreçte gerçek kişilerin mevduat hesaplarında 8 milyar 821 milyon dolarlık çözülme yaşandı. Döviz mevduatı hesabından çekilen paraların büyük bir bölümünün konut yatırımına yöneldiği açıklandı. Düşen konut satış rakamları ile özellikle de peşin alımlarda büyük fiyat indirimleri yapılması nedeni ile yatırımcılar tercihlerini gayrimenkulden yana kullanmaya başlandı.

Özellikle de son 10 günlük süreçte gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik ile aynı tarihe denk gelen döviz hesaplarındaki çözülme ile konut yatırımına olan ilgi dikkat çekti. Yine bu dönemde yapılan konut satışlarının büyük bir bölümünün nakit ödeme ile yapılması da dikkat çekti.

Konut alımında bulunan yatırımcıların ilk tercihleri ise hemen kiraya verilebilir özelliğe sahip olan sıfır konutlar oldu. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişe rağmen konut kredisi kullanan kişilerin de sayıları arttı. Konut kredisi kullanım hacmi son bir haftalık süreçte 338 milyon 848 bin liralık artış gösterirken 19-26 Mart haftasında 251 milyar 724 milyon 18 bin liradan 252 milyar 62 milyon 866 bin liraya yükseldi. Konut yatırımı için yatırımın geriye dönüş süresi olarak anılan amortisman süresi de yatırımcıların tercihlerini belirleyen önemli kriterler arasında yer aldı.

Emlak Haberleri Haberleri