Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito meselesi sık sık gündeme gelebilmektedir. Depozito konusunda tarafların yükümlülükleri bellidir. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracılardan bir güvence bedeli talep edebilirler. Kanuni bir alt yapısı olan depozitonun alınması tamam yasalken bunun bazı kaideleri bulunuyor.
DEPOZİTO İADESİ ZORUNLU!
Ev sahipleri evlerini kiraya verirken depozito ödemesi almaları halinde kiracılık sona erdiğinde bu depozito bedellerini kiracıya iade etmek zorundalar. Sadece kiracı eve hasar vermişse ve bu tespit edilmişse depozitodan masraf düşüşü yapılabilir. Bunun için de kiracı ile mutabık olunması gerekiyor. Aksi durumda hukuki bir süreç yaşanabilir.
DÖVİZ İLE DEPOZİTO ALINIR MI?
Türkiye’de bazı ev sahiplerinin döviz ile depozito talep ettikleri biliniyor. Ancak bu durum kanunen yasak olduğu biliniyor. Türkiye’de yerleşik olan kişiler arasında yapılacak olan kira sözleşmelerinde döviz ile ne kira anlaşması yapılabilir ne de depozito belirlenebilir. Bu şekilde yapılan kira sözleşmeleri kanuna aykırı olduğu için cezai yaptırımı da bulunuyor. Üstelik bu kira sözleşmelerinin iptal olma riski de var.
DÖVİZ İLE DEPOZİTO ALINMIŞSA KUR FARKI VERİLİR Mİ?
Bazı ev sahipleri yasak olmasına rağmen döviz ile depozito alabiliyorlar. Kiracıya depozito iadesi yapacakları zaman ise parayı aldıkları günün Türk lirası karşılığında iade etmek istiyorlar. Bu durumda kanun kiracıları haklı buluyor. Herhangi bir yasal süreçte ev sahibi oluşan kur farkını da kiracıya ödemek zorunda kalıyorlar. Üstelik döviz ile depozito aldıkları için de ayrıca ceza alma riski ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Kiracılar yasal haklarını kullanmaları durumunda bu ev sahipleri bunun bedelini ödeyebiliyorlar.