Dubleks daireler için çift aidat mı ödenir?

Apartmanlarda ve sitelerde bulunan dubleks dairelerden ne kadar aidat alınacağı tartışma yaratabiliyor. Peki Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre dubleks daireler çift aidat mı öderler?

Apartmanlarda ve sitelerde maliyetlerin artması ile aidat tartışmaları yaşanmaya başlandı. Ortak giderlerin karşılanması için kullanılan aidat bedelleri her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Yönetimler bazı masraflarda tasarruf tedbirleri uygulasalar da mevcut aidatlar yeterli gelmiyor. Aidat zammı da gündeme alınınca tartışmalar başlıyor. Alternatif yollar aranırken dubleks dairelerden çift aidat alınması da gündeme gelebiliyor. Peki dubleks daireler için kaç aidat ödenir? Dubleks daire ile normal daire arasında aidat farkı var mı? 

DUBLEKS DAİRE İÇİN AİDAT KURALI

Dubleks daireler büyük oldukları ve iki kata karşılık geldikleri için iki aidat ödemeleri gerektiği düşünülmektedir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu meseleye bu açıdan yaklaşmamaktadır. Aidat apartmanlarda ve sitelerde bağımsız bölümlerin sahipleri tarafından ortak giderlerin finanse edilebilmesi için ödenen ücretlerdir. Bundan dolayı aidat ödemesi yapılırken bağımsız bölüm noktasında değerlendirme yapılması gerekmektedir. 

Dubleks dairelerin ne kadar aidat ödemesi yapmaları gerektiğini tespit etmek için tapuya bakılması gerekiyor. Eğer tapuda dubleks daire tek bir bağımsız bölüm olarak görülüyor o daire için tek aidat ödemesi yapılır. Bu daireden çift aidat almak hukuksuzluktur. Tapuda dubleks daire iki bağımsız bölüm olarak geçiyorsa o zaman çift aidat alınabilir. Hatta bu daireden tek aidat alınması diğer kat maliklerinin hakkına girmek olacaktır. 

Merkezi ısıtma sisteminin olduğu apartman ve sitelerde dubleks dairelerden alınan yakıt parası ise farklı bir yöntemle belirlenir. Bu durumda bağımsız bölümün pek bir önemi yoktur. Eğer ısı ölçer var ise ona göre yakıt parası belirlenir. Ancak bu sistem yoksa metrekareye göre hesaplama yapılabilir. Bu şekilde dubleks dairelerden normal dairelere kıyasla daha yüksek yakıt parası tahsil edilir.

Emlak Haberleri Haberleri