Dünya ikincisi dev Zigana Tüneli projesinde sona gelindi!

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Zigana Tüneli için geri sayım başladı. Dünyanın ikinci çift tüplü karayolu tüneli sürücülere büyük kolaylık sağlayacak.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan Zigana Tüneli'nde neredeyse sona gelindi. Tamamlandığı zaman dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak. Zigana Tüneli'nin sürücülere büyük kolaylık sağlaması bekleniyor. Tünelin hizmete açılması ile Zigana'nın zirvesinde 2 bin 10 metre, ilk tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilecek ve 1212 metreye inmiş olacak.

17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan inşaatı da o zamandan beri devam eden Zigana Tüneli'nin inşaatında çift tüpte de ışık görünerek kazı işlemi 2022 yılının ocak ayında tamamlandı. Tünel 14 bin 500 metre uzunluğunda olan iki tüpten oluşuyor. Toplam uzunluğu bağlantı yolları da dahil olmak üzere 15 kilometrenin üzerinde. 2,5 milyar lirayı bulan yatırım ile 12 metre genişliğinde olan devlet yolu bölünmüş yol haline gelecek.

SEYAHAT SÜRESİ KISALACAK

Bin personel ile 7/24 çalışma sonucu yapılan tünel bittiğinde Trabzon-Gümüşhane arası arabayla bir buçuk saatten 40 dakikaya düşecek. Otomobiller için seyahat süresi 30 dakika, ağır araçlar için de 60 dakika azalmış olacak. Zamandan 19 milyon TL, yakıttan da 40 milyon TL tasarruf sağlanacak. Tünel ile karbon salınımı 16 bin ton azalacak.

 Zigana Tüneli ile kış aylarında yollarda yaşanan sıkıntılar tarihe karışacak ve tüneli kullananlar hem güvenli hem de konforlu bir yolculuk yapacak. Trabzon- Gümüşhane yolundaki keskin virajlar, rampalar, dik yamaçlardan taş düşme riski tamamen ortadan kalkacak.  Tünelin bir aksilik olmazsa  2022 yılının sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri