Düzenleme Ortaklık Payı Nedir? DOP İle Arazisi Alınanlara Devlet Para Verir Mi?

Düzenleme ortaklı payı olarak bilinen DOP nedir? Nasıl uygulanır ve DOP nasıl hesaplanır? DOP ile arazilerin yüzde kaçı alınabilir?

İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre düzenleme ortaklık payının sınırları belirlenmiştir. İlk uygulamada bu oran yüzde 35’ti ama sonra sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 45’e yükseltilmiştir. Peki düzenleme ortaklık payı adı verilen DOP nedir?

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI NEDİR?

İmar planları yapılırken bölgede tasarlanan yaşam alanlarında insanların sosyal ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bazı alanlara gereksinim duyulmaktadır. Örneğin cami, park, otopark, meydan gibi alanlar bu kapsamda örnek gösterilebilir. Düzenleme ortaklı payı imar planının en başından da uygulanabilir daha sonra da eklenebilir. Bu düzenlemeleri valilikler ve belediyeler yapmaktadır.

DOP İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Vatandaşların aqrazileri üzerinde DOP işleminin nasıl yapılabileceği merak ediliyor. Valilikler ve belediyeler bir bölgede ihtiyaç gördükleri takdirde vatandaşların arazileri üzerinde DOP işlemi uygulamaktadırlar. Bu kapsamda bu araziler imara uygun bir hale getirilirler. Araziden arsaya dönen bu taşınmazların yüzde 45’e kadar kısmından bedelsiz olarak kesinti yapılır. Vatandaşın arazisi imarlı hale gelirken yaklaşık yarısı da kanunen elinden alınır.

DOP ORANI NASIL BELİRLENİR?

DOP oranının belirlenebilmesi için önce düzenlenecek alan tespit edilir. Bölgenin toplam yüzölçümü bulunduktan sonra imar parsellerinde ayrılan alanların yüzölçümü toplamından çıkarılır. Bu yöntemle DOP oranı belirlenmektedir. DOP uygulaması yapılan bir bölgede tüm parsel sınırları kaldırılır. Uygulama ile tek parsel haline getirilir.

DOP İLE ARAZİSİNİN YARISI ALINAN VATANDAŞA ÖDEME YAPILIR MI?

DDOP uygulaması ile vatandaşlara arazilerinin devlet tarafından alınması durumunda herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Belediyeler genellikle DOP uygulaması yaptıklarında hak sahibi vatandaşlardan aldıkları arazi kadar bir başka yerde arazi verebiliyorlar. Ancak bu araziler emsal değerde olmadıkları için mesele mahkeme süreçlerine taşınabiliyor. Türkiye genelinde DOP uygulamasından dolayı bazı mağduriyetlikler yaşanabiliyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri