e-Devlet'ten tapu nasıl alınır? E-devlet TOKİ tapu işlemleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, e-Devlet sistemi üzerinden tapu alınabileceği duyuruldu. e-Devlet'ten nasıl tapu alınır? İşte yanıtı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) konut satın alanlara kolaylık sağlayacak yeni bir sistem duyuruldu. İdare tarafından vatandaşların tapu almasını internet üzerinden gerçekleştirebilecekleri sistem uygulamaya geçirildi.

Yeni sistem ile, TOKİ'den konut satın alıp borcunu peşin olarak ödeyen ya da bitiren, kat mülkiyeti tesis edilmiş gayrimenkul alıcıları, banka ya da tapu müdürlüklerine girmeden internet üzerinden tapularını alabilecekler.

e-Devlet'ten tapu nasıl alınır?

Gayrimenkul satın alan kişinin, taksit ve emlak vergisi bulunmaması, DAS yaptırmış olması şartıyla tapu almaya hak kazandığı konut ya da iş yeri için e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak tapu alınabilecek.

Kişi, e-Devlet sistemi üzerinden '' TOKİ Tapu Devri İşlemleri '' alanına giriş yaparak, site yönetiminden aldığı 'borcu yoktur' belgesini sisteme yükleyecek. Ardından alıcı, taahhütnameyi onaylayarak başvuru işlemini tamamlayacak.

Başvurunun onay almasıyla birlikte tapu müdürlüğü, işlemlerin yürütülmesi esnasında gayrimenkul alıcısına ödemesi gereken ücretler kısa mesaj ile bildirecek. Sonrasında ise gayrimenkul alıcısı adına tapu tescil işlemi sonuçlandırılacak.

Son aşamaya gelindiğinde ise gayrimenkul alıcıları, e-devlet üzerinden Web Tapu sistemine girerek tapu kaydını görüntüleyebilecek. Talep edenler harçlarını yatırıp tapu senetlerini Web Tapu sistemi üzerinden alabilecekler.

Eğer başvuru olumsuz sonuçlanırsa, tapu müdürlüğünden gelen bilgiler gayrimenkul alıcısına iletilecek ve sorunun giderilmesi beklenecek. Sorun giderilirse kişi tekrar aynı şekilde başvurusunu yapacak.

Öte yandan tapu işlemleri devam derken tapu müdürlüğünden iletilen durum bilgisi, bankalar ve e-Devlet sistemi üzerinden paylaşacak. Vatandaşlar, tüm tapu aşamalarını e-devlet üzerinden takip edebilecekler.

Emlak Haberleri Haberleri