Ekim 2018 Kira Artış Oranı Tartışma Yaratacak, ÜFE Mi Yoksa TÜFE Mi Kullanılacak?

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına sayılı günler kaldı. 3 Ekim 2018 günü Eylül enflasyon rakamları açıklanır açıklanmaz Ekim 2018 kira artış oranı da belirlenmiş olacak. Peki, ev sahipleri ÜFE mi yoksa TÜFE mi üzerinden hesaplanacak?

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına sayılı günler kaldı. 3 Ekim 2018 günü Eylül enflasyon rakamları açıklanır açıklanmaz Ekim 2018 kira artış oranı da belirlenmiş olacak. Peki, ev sahipleri ÜFE mi yoksa TÜFE mi üzerinden hesaplanacak?

3 Ekim 2018 tarihinde Eylül ayı enflasyon rakamları açıklanacak.



Açıklanacak olan rakamlar arasında yer alan ÜFE TÜFE rakamları kira sözleşmesi dolan ve kiralarına zam yapılacak olan kiracıları yakından ilgilendiriyor.



Ekim 2018 Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?



Ekim ayına ait olan kira artış oranı 3 Ekim 2018 tarihinde açıklanacak. Açıklanacak olan oranlar Eylül ayında kira sözleşmesi dolan ve Ekim ayında kira sözleşmesi yenilenecek olan kişilere uygulanacak olan zam oranı olması nedeni ile büyük önem taşıyor.



Kira artış oranı için bu ay tartışma konusu ise artış oranının ÜFE mi yoksa TÜFE üzerinden mi hesaplanacağı oldu. Hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı içerisinde kira artış oranı konusu da yer almıştı.



Bakan Albayrak "Kira Artış Oranı TÜFE Üzerinden Hesaplanacak"



Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı içerisinde kira artış oranı maddesi de yer almıştı.



Bakan Albayrak döviz kurundan daha yoğun şekilde etkilenen ÜFE yerine TÜFE'nin kira artış oranı olarak kullanılacağını duyurmuştu. Ancak yeni ekonomi programı 2019 yılından itibaren geçerli olacağı için Ekim ayı kira artış oranı için son durum muallakta kalmış oldu.



Yeni ekonomi programı 2019 senesinden itibaren yürürlüğe gireceği için Ekim 2018 kira artış oranı yine 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden hesaplanacak. Yani ev sahipleri ÜFE üzerinden kira artışı hesaplamaya devam edecek.



Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?



Kiraya yapılacak olan zam oranı için uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki imzalanan kira sözleşmesi üzerinden böyle bir madde bulunmasıdır. Kiracı ile ev sahibi ilk kira sözleşmesi imzalarken kira sözleşmesi içerisine kira zam oranı belirleyerek yazarsa bu durumda kira zam oranı olarak bu rakam uygulanır.



Böyle bir madde bulunmuyorsa bu durumda ise TÜİK tarafından açıklanan ÜFE TÜFE rakamları dikkate alınarak zam yapılır. Kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık ortalama olarak temel alınır.



Ancak açıklanan bu rakam yapılacak olan direkt zam oranı değildir ve ev sahibinin yapabileceği üst sınır kira zam oranını göster. Yani ev sahipleri kiraya en fazla açıklanan bu rakam kadar zam yapma hakkına sahiptir. Bu oran geçilemez. Bu sınırın altında kalan tutar için ise iki taraf karşılıklı olarak anlaşma sureti ile bir rakam üzerinde anlaşabilir. Açıklanan oran yüksek olduğu için farklı bir rakam üzerinde uzlaşma sağlanması önerilmektedir.



Ekim 2018 Kira Zam Oranı Gelişmelerini Takip Etmek, Açıklandığı Anda Bildirim Alarak Hemen Haberdar Olmak, Sektörü Yakından İlgilendiren Emlak Haberlerini, Kampanyalı Konut Projelerini ve Konut Kredisi Faiz Oranları İle İlgili Güncel Bilgileri Almak İçin Aşağıda Yer Alan Uygulamalarımızı İndiribelir Ya Da Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edebilirsiniz....



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için TIKLAYINIZ



Twitter sayfamız için TIKLAYINIZ



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"



Emlak Haberleri Haberleri