Ekonomist Remzi Özdemir konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıkladı!

Konut fiyatlarındaki, yükselişleri değerlendiren ekonomist Remzi Özdemir fiyatların ne zaman düşeceğini açıkladı. Konut fiyatları ne zaman düşer? Konut fiyatlarının düşmesi için hangi şartların gerçekleşmesi gerekir?

Konut fiyatlarındaki yükselişler gündemden düşmüyor. TÜİK geçtiğimiz hafta konut satış istatistiklerini paylaştı. Buna göre Eylül ayında tüm Türkiye’de bıçak gibi kesilerek konut satışları düştü. Emlak sektörünü kriz içine sokan konut fiyatlamasında şimdi konut fiyatlarının ne zaman düşebileceği merak konusu oldu. Yüksek bedeller ödeyerek konut satın alanlar fiyat düşüşü ile zarar edeceklerinden endişe yaşarken konut satın almak isteyenler ise fiyat düşüşleri ile hangi fırsatları elde edebileceklerini merak ediyorlar. Ünlü ekonomist Remzi Özdemir ise konut sektörüne dair bir değerlendirme yaparak fiyatların düşeceği zamanı açıkladı.

ALT VE ORTA SINIFIN KONUT SATIN ALMA İMKANI KALMADI

Konut fiyatlarının manipüle edildiğini söyleyen Remzi Özdemir, “Türkiye’de konut fiyatları iktidar tarafından manipüle edilmiştir. Ekonomi denilince akla inşaat geldiği için konut kredileri ile piyasayı canlandırmak istediler. Bu krediler açıklandıkça konut fiyatları yükseldi. Sert fiyat yükselişleri ile artık alt ve orta sınıfın konut satın alma imkanı kalmadı.” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ OLUYOR AMA KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DEĞİŞMİYOR

Konut kredisi ile yapılan konut satışlarının düştüğünü söyleyen Remzi Özdemir, “TÜİK verilerine yani resmi rakamlara bakıyoruz. Konut kredisi ile satın alınan evlerin sayısı dibe vurmuş. Bu şekilde yapılan konut satışlarında yüzde 40’ın üzerinde düşüş olmuş. Merkez Bankası faiz indirimi yaparken konut kredisi faizleri değişmiyor. Vatandaşın konut kredisi çekse bile taksit ödeme gücü kalmadı. Aylık 15 Bin TL geliri olan bir aile nasıl 30 Bin TL kredi taksiti ödeyerek ev satın alsın.” ifadelerini kullandı.

KONUT SATIŞLARI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK!

Konut satışlarında düşüşlerin devam edeceğini açıklayan Remzi Özdemir, “Konut kredisi olarak verilen kredilerde hacim kontrolsüz şekilde artmadıkça konut satışları düşecek. Kontrolsüz bir şekilde de sonsuza kadar kredi veremezsiniz. Para basıp kamu bankalarından dağıtırsanız size enflasyon olarak döner. Burada konut sektörünü canlandırmak isterken enflasyonu patlatmak riski var.” şeklinde konuştu.

KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıklayan Remzi Özdemir, “Konut satışlarında rakamlar düştükçe ikinci el konutların fiyatlarında düşüşler meydana gelecektir. Şu anda piyasada emlakçıların gayretleri ile fiyat istikrarı kaybolmuş durumda. 1 milyonluk eve mal sahipleri 3 milyon fiyat biçiyorlar. Bu fiyatlama sürdürülemez. İkinci el konut piyasasında fiyatlar şişmenin dahi ötesine geçti. Patlamaya hazır bir balon oluştu. Yüzde 85 enflasyon olan ülkede yüzde 20 kredi faizi ile konut kredisi veremezsiniz. Türkiye sonunda bu politikadan vazgeçecektir. Faizler yeniden yükselince konut fiyatlarında çok sert düşüşler meydana gelecek. O zaman balon patlayacak.” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri