Ekonomist Selçuk Geçer'den Konut Satın Alanlara, Yeni Ev Sahibi Olacaklara, Konut Kredisi Kullananlara Kritik Uyarı: Bu Hesabı Yapmayan Kazıklanır!

Ekonomist Selçuk Geçer son dönemlerin en hareketli sektörlerden konut piyasasına yönelik çok iddialı değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Selçuk Geçer son dönemlerin en hareketli sektörlerden konut piyasasına yönelik çok iddialı değerlendirmelerde bulundu. Konut kredileri ile canlanan konut satışlarının vatandaşları çok büyük zarar uğrattığını söyleyen Selçuk Geçer, konut kredisi kullanan vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Haziran ayında kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük maliyetli konut kredileri nedeniyle Türkiye'de 209.000 konut satışı gerçekleşti. Kredili konut satışlarıise rekor noktalara ulaştı. Bu gelişmeler nedeniyle tüm gözler emlak sektörüne çevrildi. Emlak sektörü ilealakalı olarak Ekonomist Selçuk Geçer, konut kredileri ve konut satışları bazında dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.



Konut kredilerinin konut satışlarını arttırdığını söyleyen Selçuk Geçer, “Haziran ayının ilk yarısında inanılmaz bir konut satışı oldu. Bunların yarısı yüksek fiyatlarla gerçek kişiler tarafından alındı. Diğer yarısı da bir şekilde kamu bankalarına aktarılmış oldu.” dedi.



KONUT SATIŞLARI PANİKLE YAPILDI



Konut satışlarının panik ortamında arttığını belirten Selçuk Geçer, “Haziran ayının ilk iki haftasında konut fiyatlarını yüzde 30-40 civarında zamladılar. Yüksek talebi yine yüksek fiyatlarla karşıladılar. İnsalar düşük faizli konut kredisi imkanını daha bulamayız diyerek panikle koşar adım gidip yüksek fiyatlı konutları satın aldılar. Bu insanların şu anda karar karar düşünmeye başladıklarına eminim.” ifadelerini kullandı.



KONUT FİYATLARI KADEMELİ OLARAK DÜŞMEYE BAŞLIYOR



Konut fiyatlarının kademeli olarak düşmeye başladığını ifade eden Selçuk Geçer, “Emlak sitelerine girdiğinizde her gün konut fiyatlarının kademe kademe düşmeye devam ettiğini görüyorsunuz. Çok sayıda konutun fiyatı o ilk zamların öncesindeki döneme neredeyse döndü. Ortamda güven iyice azaldı. İnsanlar konut sektörü ile ilgili hem müteahhitlerin hem de aç gözlü yatırımcı ev sahiplerinin davranış biçiminden rahatsız oldukları için artık güven duymuyorlar. Şu anda düşen fiyatlar bile insanlar tarafından cazip olarak değerlendirilmiyor.” şeklinde konuştu.





İNSANLAR KONUT YATIRIMI YERİNE ALTIN VE DOLARA YÖNELİYORLAR!



Konut yatırımı yapmak yerine insanların dolar ve altına yöneldiğini söyleyen Selçuk Geçer, “Son dönemlerde vatandaşların büyük kısmı konut yerine altına ve dolara yönelmeye başladılar. Yakın zamanda meydana gelecek global ve ulusal ekonomik krizin ilk vuracağı alan olarak konut sektörü olduğunu artık biliyorlar.” dedi.



KONUTTA GETİRİ DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE SATIŞLAR AZALACAK



Ev sahiplerinin ve müteahhitlerin fırsatçılık yaparak bindikleri dalı kestiklerini söyleyen Selçuk Geçer, “Fırsatçı müteahhitler ve fırsatçı ev sahiplerinin önemli bir kısmı evlerini satamadılar. Rakamlarla insanları yanıltıyorlar. 2019 yılının tamamından çok konut satıldı diyorlar. 2019 yılında konut sektörü dibin dibini görmüştü. 2020 yılında da bu olumsuz görüntü hakimdi ve kredilerle beraber canlanma ihtimali vardı. Ancak sadece saman alevi ortamı yaşandı. Bir anda hareketlilik oldu ve fırsatçı müteahhitler ile ev sahiplerinin ortaya çıkmasıyla hareketlilik sona erdi. Türkiye'de 4,5 milyon konut stoğu bulunuyor. Bunlardan 200 Bin satış yapmışsınız bunun bir anlamı yok, çok önemli bir rakam değil. Bu konutların getirisi düşük olduğu için bundan sonra konut sahipleri satış yapamayacaklar. Ev sahipleri ve müteahhitler fırsatçılık yaparak kendi bindikleri dalı kestiler.” ifadelerini kullandı.



KONUT ALANLARA, KONUT KREDİSİ KULLANANLARA KRİTİK UYARI



Konut fiyatlarının ne şekilde hesaplanması konusunda da bilgi veren Selçuk Geçer vatandaşları uyararak, “Global çapta getirisi olacak bir konutun fiyatının hesaplaması bugünkü kira bedelinin 12 yılla çarpılması sonucu ortaya çıkan rakam şeklinde belirleniyor. Türkiye'nin özel şartları var diyelim bunu maksimum 15 yıla kadar çıkarıp hesaplayabiliriz. Bir evin fiyatı 15 yıldan fazla kira getirisinin üzerinde çıkıyorsa karşınızdaki kişi veya kişiler size kazık atıyorlar. Türkiye'de konut fiyatları artmaz. 2012 yılından itibaren konut fiyatları enflasyon oranında bile artmadı. Aynı parayı altına, dövize yatırırsanız daha karlısınız.” dedi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri