Ekspertiz raporu, bir raporun alım ya da satım işlemlerinden önce malın değeri ya da sigorta süreçlerinde oluşan hasarların tespiti için yapılan değerlendirme işlemi sonrasında alınır. Çok fazla sektörde kullanılan bu emlak terimi, emlak ve otomotiv sektöründe daha yaygındır. İhtiyaç olması ve talep edilmesi durumunda alanında uzman ve bağımsız kişiler ya da kuruluşlar tarafından inceleme ve analiz yapılır. Bu inceleme sonunda hazırlanan belge ekspertiz raporudur.
KONUT ALIM SATIMINDA EKSPERTİZ RAPORU NEDİR?
Özellikle ikinci el konut alım satım işlemlerinde konut kredisi kullanımı için alınacak taşınmazın değerinin belirlenmesi gerekir öncelikle. Konut kredilerinde ekspertiz raporu, alıcı ile satıcının anlaşma sağladığı fiyatın uygun olup olmadığının belirlenmesi için krediyi verecek kuruluş tarafından talep edilir. Bankacılık Kanunu'nda yer alır ve kredi sürecinde müşterilerden talep edilen hukuki bir belgedir. Uzmanlar tarafından konum, binanın yaşı, nitelikleri, emsallerinin incelenmesine göre hazırlanır. Bu rapor ile konutun doğru fiyatı belirlenir.
EKSPERTİZ RAPORU ALMAK ZORUNLU MU?
Bankalar, konut kredisi çekmek için yapılan başvurularda, başvuru yapılan ev için SPK onaylı bağımsız firmalardan ekspertiz raporu alır. Yabancı uyruklu kişilere gayrimenkul satışı yağacakların rapor alması zorunludur.
Ev satın alma işlemlerinde ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir. Fakat rapor almak ev alacak kişinin doğru bir tercih yapmasına katkı sağlar. Gayrimenkulün iskan durumu, ipotek ya da tapuda şerh olup olmadığı, yapının gerçek piyasa bedeli öğrenilebilir. Projeden ev alacak kişiler, projede yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını ekspertiz raporu ile öğrenebilir.