Elden Kira Alan Ev Sahibine Ne Ceza Verilir, Elden Kira Veren Kiracının Cezası Var Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira ödeme usulleri kanunla belirlenmiştir. Peki kirayı elden alan ev sahibine ceza verilir mi? Konutlarda elden kira veren kiracılara cai yaptırım uygulanır mı? Elden kira alan ev sahibine ne kadar ceza verilir?

Konut kiralanması konusunda uygulanacak olan usul ve esasların sınırları kanunlarla belirlenmiştir. Bu kanunlar çerçevesinde ev sahibi ile kiracılar arasındaki ilişkiler düzenlenmiştir. Kanuna aykırı hareket edilmesi durumunda ise gündeme taraflara uygulanacak cezalar gelmektedir. Peki kira ödeme usulleri nelerdir? Konut kiraları nasıl ödenir? Elden kira ödemek doğru mudur? Kirayı elden isteyen ev sahibine ceza verilir mi?

KONUTLARIN KİRASI ELDEN ÖDENİRSE KİME CEZA VERİLİR?

Konutlarda kira alışverişinin nasıl olması gerektiği net bir şekilde kanunla ifade edilmiştir. Buna göre konut kiraları banka üzerinden ödenmelidir. Kiracılar ödeme periyotlarında konut kiralarını ev sahiplerinin banka hesaplarına yapmalıdırlar. Bankadan ödeme yapılmayıp elden ödeme yapılırsa bu sefer gündeme ceza gelir. Konut kiralarının elden ödenmesi durumunda ev sahiplerine özel usulsüzlük cezası kesilirken kiracılara herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. Ancak işyeri kiralarında her iki tarafa da ceza verilmektedir.

ELDEN KİRA ALAN EV SAHİBİNE NE KADAR CEZA VERİLİR?

Kiraya vermiş olduğu evin kirasını elden tahsil eden ev sahiplerine her ay için ayrı ayrı ödemenin yapıldığı yıla göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 2021 yılı için bu cezanın tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Elden kira alan ev sahipleri 2021 yılı mesken kira geliri sınırının üzerinde aylık kira alıyorlarsa ceza ile karşı karşıya kalırlar. Bu tutarın altında aylık kira geliri olanların banka üzerinden kira almaları şartı bulunmuyor. Ancak yasal sınırı aşan ve elden kira alanlara her bir ay için 600 TL özel usulsüzlük cezası verilmesi öngörülmektedir. Bu ceza duruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kendilerine özel usulsüzlük cezası kesinlen ev sahipleri bu cezaların bildirimlerini aldıkları tarihten itibaren 1 ay içerisindevergi dairelerine başvurup Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesi gereği cezayı yüzde 50 indirimli ödeyebilirler. Öte yandan özel usulsüzlük cezalarına gecikme zammı uygulanmadığı da diğer kaidelerden birisidir.

Emlak Haberleri Haberleri