Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan gerilimler tarafların farklı yollara başvurmalarına neden olabiliyor. Son dönemlerde ev sahipleri yüksek kira zamlarından dolayı kiracıları rahatsız edebiliyorlar. Kiracılar ise ev sahiplerine karşılık elden kira ödeme kozunu kullanıyorlar. Peki elden kira ödeme koşulları nelerdir? Elden kira verilmesi yasal mıdır? Elden kira alan ev sahibine ne kadar ceza verilir?
ELDEN KİRA ALMA SORUNU
Ev sahipleri vergi masrafı ile muhatap olmamak için sıklıkla banka üzerinden değil de kira ödemelerini elden talep edebiliyorlar. Bu şekilde vergi kaybına neden olan ev sahipleri devlete ödemeleri gereken vergiden dolayı sorumluluğu üzerinden atmaktadır. Ancak bunun herhangi bir şekilde yasal durumu yoktur. Açık bir şekilde küçük çaplı vergi kaçırma yollarından birisi olan bu yöntem ile devlet vergi kaybına uğratılmaktadır.
Kiracısından kirayı elden alan ev sahipleri kiracı ile anlaşmazlığa düşmesi durumunda şikayet tehditleri ile karşılaşabiliyorlar. Peki kirayı elden alan ev sahibi şikayet edilirse ne olur? Ev sahibine ne kadar ceza verilir? Kiracı elden kira ödediği için sorumlu olur mu?
ELDEN KİRA ALMA CEZASI NE KADAR?
Elden kira alan ev sahiplerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bazı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Elden kira aldığı ispat edilen ev sahibine ceza verilmektedir. Ev sahipleri kirada bulunan ve aylık 500 TL'den fazla kira aldıkları evlerin kirasını elden alamazlar. Bu durumun tespit edilmesi durumunda ev sahipleri yüklü miktarlarda cezalar ile karşılaşabiliyorlar.
Ev sahiplerine elden kira aldıkları her ay için ayrı ayrı ceza verilmektedir. Bu ceza kira gelirinin yüzde 5'ine karşılık gelmektedir. Kiracının ise herhangi bir cezai sorumluluğu yoktur. Konut kiralarının elden ödenmesinde kiracı kusuru kanun agöre oluşmamaktadır. Ancak iş yeri kiralarında kiracılar da sorumlu olmaktadırlar.