Elden ödenen depozitoya faiz işler mi? Ev sahibi kiracıya depozitoyu faizi ile mi iade eder?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında önemli bir sorun olan depozitoya faiz işleyip işlemeyeceği merak ediliyor. Elden verilen depozitoya faiz işletilebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki meseleler arasında yer depozito iadesi büyük bir yer tutmaktadır. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracılardan bir güvence bedeli olan depozito talep edebiliyorlar. Bu depozito yasal olarak 3 kira bedelinden fazla olamaz. Ev sahibi kiracıdan aldığı depozitoyu eğer kiracı evden çıkarken evde hor kullanmaya dayalı bir hasar yoksa, fatura ve aidat borcu bırakılmamışsa iade etmekle yükümlü oluyor. İşte sorun da tam burada başlıyor. Ev sahipleri kiracıya depozito iadesi yapmamak için tüm imkanları değerlendiriyorlar. 

EV SAHİBİ DEPOZİTOYU GERİ VERMİYORSA!

Ev sahibi ile kiracı arasındaki kiracılık ilişkisi sona erdirileceği zaman kiracı öncelikle evin anahtarını bizzat ev sahibine teslim etmeli ve bunu da bir tutanak haline getirmelidir. Ev sahibi de varsa kiracının depozitosuna dair iadeyi yapmalıdır. Bunun için evde kontroller gerçekleştirilir. Evde bir hasar varsa veya fatura ile aidat borcu varsa bu tutarlar depozitodan düşülür. Ancak kiracının ödeme yapması gereken bir durum yoksa depozito iade edilmelidir. Eğer ev sahibi kiracının depozitosunu iade etmezse kiracılar icra takibi başlatarak bu ödemeyi ev sahibinden tahsil edebiliyorlar. 

DEPOZİTOYA FAİZ İŞLER Mİ?

Türk lirası cinsinden verilen depozitonun enflasyon karşısında erimemesi için bankaya yatırılması ve iki tarafın rızası olmaksızın bankadan çekilememesi gerekmektedir. Ancak bu yasal uygulama genellikle tercih edilmiyor. Bunun yerine ev sahipleri kiracıdan aldıkları depozitoyu tıpkı kira geliri gibi kullanmayı tercih ediyorlar. Bu durumda depozitoya faiz işleyip işlemeyeceği merak ediliyor.

Ev kiralarken verilen depozito için kiracılar ev sahiplerinden faiz talep etme hakkına sahip değillerdir. Ancak ev sahibi kiracıya depozito iadesi yapmazsa, buna diretirse ve icra takibi başlatılırsa ev sahibi kiracının evden çıktığı günden itibaren başlamak şartıyla depozito bedeline ek olarak yasal faiz ödemek zorunda kalmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri