Ev sahipleri son dönemlerde çeşitli gerekçelerle kiracılarını evden çıkarmak istiyorlar. Eski kiracısını evden çıkaran ev sahipleri çok daha yüksek kira bedeli ile elerini kiralayabiliyorlar. Bunun için de kiracıların evden çıkarılmasına dair çeşitli gerekçeler öne sürülebiliyor. Bunlardan en sık tartışma konusu olan gerekçe de kiracıların evdeki faturaları ödemeleri olmaya başladı.
FATURA ÖDEMEYEN KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI?
Bir evdeki elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik gerektiren hizmetlerin faturalarının ödenmesi ile alakalı olarak yasal uygulama kiracının evden çıkarılmasına gerekçe olmamaktadır. Esasında bir evin kiralanması durumunda o eve ait su, elektrik ve doğalgaz faturalarını kiracı üzerine almalıdır. Böyle bir durumda ev sahiplerinin herhangi bir şekilde zarar görme ihtimalleri kalmamaktadır. Bunu uygulamayan ev sahiplerinin ise başı oldukça ağrımaktadır.
KİRACIDAN FATURA BORCU KALIRSA NE OLUR?
Bir evde kiracıdan ev sahibine fatura borcu kalması durumunda bu borcun kim tarafından ödeneceği merak ediliyor. Esasında fatura devri yapılırsa borcun muhatabı eski kiracıdır. Ancak eski kiracının borcu ödememesi ve eve yeni kiracının girmesi durumunda işler biraz karışmaktadır. Bu durumda yeni kira kira sözleşmesi ile beraber ilgili kurumlara giderek abonelikleri kendi üzerine alabilir. Eskiden kalma fatura borcu ise ilgili aboneliklerin içeride olan depozito bedellerinden karşılanır. Eğer bu bedelin depozitoların üzerindeyse aradaki farktan ev sahipleri sorumlu olabilirler.
EV SAHİPLERİ KİRACILARIN FATURA BORCUNDAN DOLAYI EVDEN ÇIKMALARINI İSTERLERSE KİRACILAR NE YAPMALI?
Ev sahipleri eğer fatura ödenmemesi gibi haksız bir gerekçeyle kiracıların evi boşaltmasını isterlerse kiracılar ne yapmalı? Kiracılar kira sözleşmesi ile kendilerini güvence altına almışlardır. Ev sahiplerinin haksız gerekçe ile tahliye talep etmelerinin yasal bir değeri yoktur. Kiracılar bu taleplere karşılık vermek zorunda değillerdir.