Emekliler ve Ev Hanımları Emlak Vergisi Öder Mi, Muafiyet Şartları Neler?

Her yıl düzenli ödenen yıllık vergiler arasında yer alan emlak vergisi için bazı istisnai durumlar için muafiyet uygulanmaktadır.

Her yıl düzenli ödenen yıllık vergiler arasında yer alan emlak vergisi için bazı istisnai durumlar için muafiyet uygulanmaktadır. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak Vergisi ödemesi için takvim işlemeye başladı.



Türkiye sınırları içerisinde taşınmazları olan kişilerin ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi için diğer tüm vergilerde olduğu gibi bazı muafiyetler uygulanıyor.



Kimler Emlak Vergisi Ödemez, Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Nelerdir?



Emlak vergisinden muaf olma hakkına sahip olan yani muafiyet şartlarını taşıyan kişiler emlak vergisi ödemez. Emlak vergisi muafiyet şartları;



Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar.



Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor.



Kimler Emlak Vergisi Öder?



Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanamayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinin mutlaka belirlenen tarihler içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi durumda kişi gecikmeye düştüğü için yüzde 1,40 oranında emlak vergisi gecikme faizi ödemekle yükümlü kalıyor. Bu nedenle taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihi duyurularını yakından takip etmeleri gerekiyor.



Emekliler Emlak Vergisi Öder Mi?



Yukarıda muafiyet şartlarını taşıyan emekliler emlak vergisi ödemesinden muaftır. Yani tek bir evi olan, evi kirada olsa dahi kendisi de kirada olan evi 200 metrekareden daha küçük olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır.



Bu haktan yararlanmak isteyen emeklilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi ile taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunarak bu haktan yararlanmak istediklerini beyan etmeleri yeterlidir. Bu dilekçeyi doldurarak başvuruda bulunmayan emekliler vergiyi ödemekle yükümlüdür. Ancak başvuru yapıldığı tarihten itibaren geriye dönük 5 yıllık vergi ödemesi geri alınabilmektedir.



Ev Hanımları Emlak Vergisi Öder Mi?



Hayır, ev hanımları da emlak vergisinden muaf tutulan kişiler arasında yer almaktadır. Ancak yine üst bölümde yazmış olduğumuz gibi muafiyet şartlarını taşımaları ve emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir.



Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri Ne Zaman? (2019 Yılı Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri)



Emlak Vergisi 1. taksit ödeme tarihi 2019 yılı için 1 Mart 2019 Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 1. taksit son ödeme günü ise 2019 yılı için 31 Mayıs Cuma günü olarak uygulanacak.



Emlak Vergisi 2. taksit ödeme tarihi ise 2019 yılı için 1 Kasım Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 29 Kasım 2019 Cuma günü olarak uygulanacak.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri