Emeklinin Ve Ev Hanımı Eşinin Birer Tane Evi Olması Halinde Emlak Vergisi Ödenir Mi? Emekli SGK’dan 2 Ayrı Maaş Alırsa Emlak Vergisi Öder Mi? Emeklinin Yazlık Evi Olmasın Mı?

Emeklilerin ve ev hanımlarının özel durumları kapsamında emlak vergisi ödemelerine ilişkin tüm yasal hakları inceledik.

Emeklilerin ve ev hanımlarının özel durumları kapsamında emlak vergisi ödemelerine ilişkin tüm yasal hakları inceledik. Emeklilerin, ev hanımlarının emlak vergisi ödemeleri veya muafiyetlerine ilişkin tüm yasal detaylar Emlak365 olarak özel yazımızda.

Kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte Gayrimenkul sektörü son zamanlarda bayağı hareketli zamanlar yaşamaktadır. Yaşanan bu hareketlilik sonucunda Evini alıp sevinen insanlar almış oldukları evlerle ilgili birtakım vergilerle karşılaşınca biraz kafaları karıştı.

Bu yazımızda özellikle Emekli vatandaşları ilgilendiren bazı özel durumlara değineceğiz.

Vatandaşlarımızın Emlak vergisi mükellefiyeti 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 3.maddesinde açıkça belirtildiği üzere “Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.” Hükmünden kaynaklanmaktadır. Yani ev aldınız artık malik olduğunuz için emlak vergisi ödeme mükellefiyetiniz başlamaktadır.

Peki herkes Emlak vergisi ödemek zorunda mı? İşte asıl merak edilen soru bu!! yani Emlak vergisini kimler öder kimler ödemez. Muafiyet veya istisnalar var mıdır? Emekli bir vatandaş emlak vergisi öder mi? Emeklinin ve ev hanımı eşinin birer dairesi olması halinde emlak vergisi her iki daire için emlak vergisi ödenir mi? Emekli vatandaş SGK’dan 2 ayrı emekli maaşı alması halinde tek dairesi için emlak vergisi ödenir mi? Son olarak emekli vatandaşın gayrimenkul olarak sadece bir tane yazlığı olması halinde emlak vergisi mükellefiyeti olup olmadığını cevaplamaya çalışalım.

Yukarıdaki soruların çoğunun cevabı 1319 sayılı Emlak vergisi kanununun 8.maddesinin 2.fıkrasında bulunmaktadır. Bahsedilen 2. Fıkra şu şekildedir;

“Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

1319 sayılı Emlak vergisi kanunun yukarıda bahsedilen maddesinin yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer husus 38 no.lu emlak vergisi genel tebliğidir. 38 seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nin "3. İndirimli Vergi Oranının Uygulanması İle İlgili Diğer Hususlar" başlıklı bölümünün (e) fıkrasında; "Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli, dul vb. şeklinde birden fazla maaşın alınması indirimli vergi uygulamasını engellememektedir. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emekli maaşının yanı sıra eşten dolayı da ölüm aylığı alınması durumunda indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanılması mümkün bulunmaktadır. Yani Emekli SGK’dan birden fazla maaş alması halinde dahi tek meskeni için Emlak vergisi ödemeyecektir.

Bir diğer husus; 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin I/3 bölümünün (a) bendinde, "İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla Emlak vergisi ödemeyecektir.

Buna göre, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kendisi kirada oturanlar Emlak vergisi ödemezken, kira ödemeksizin bir başkasının yanında oturan mükelleflerin kiraya verdikleri mesken için Emlak vergisi ödemeleri gerekecektir. Dolayısıyla sahip olunan meskende bizzat oturulması şartıyla eşe ait meskenin kiraya verilmesi durumunda sadece oturmakta olunan mesken için Emlak vergisi ödenmeyecektir. Ancak emekli ve eşinin birer dairesi olması halinde eşe ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de emlak vergisi ödenmeyecektir.

Son olarak Emekli vatandaşın sahip olduğu sadece bir tane evi bulunması ve bununda yılın belli dönemlerinde yazlık amacıyla kullanması durumunda kanun metninde açıkça yazdığı üzere emlak vergisinden muaf olmayacak maalesef bu yazlık ev için emlak vergisi ödenecektir. Kanun koyucunun ülkemizde yaşanan ekonomi ve sağlık sorunlarını göz önünde tutarak emekli vatandaşlarımızın sahip olduğu tek meskenin yazlık olup olmadığı ayrımını yapmaksızın emlak vergisi ödenmeyecek şekilde düzenlemesinin daha uygun ve adaletli olacağını düşünüyoruz.

ORHAN BAYTEKİN - VERGİ MÜFETTİŞİ

EMLAK365.COM - ÖZEL HABER (HABERİN TAMAMI YADA BİR BÖLÜMÜ ALINTILANAMAZ, KOPYALANAMAZ VE HERHANGİ BİR YERDE PAYLAŞILAMAZ)

Emlak Haberleri Haberleri