Türkiye’de konut fiyatlarının artmasıyla adını çok sık bir şekilde duyduğumuz ‘ emlak balonu ‘ teriminin ne anlama geldiği birçok kişi tarafından merak ediliyor. ‘ Emlak balonu patladı ‘ şeklindeki ifadelerin aslında neyi anlatmak istediğini öğrenmek için haberimizin devamını takip edebilirsiniz.
Emlak balonu ne demek?
Emlak balonu, gayrimenkul sektöründeki fiyatların hızlı ve sürekli bir şekilde artması sonucu fiyatların rasyonel ve sürdürülebilir olmayan yüksek noktalara ulaşmasına verilen isimdir. Adını sıkça duyduğumuz ‘ Emlak balonu patladı ‘ şeklindeki ifadede şu anlama geliyor. İlk olarak emlak satışlarında ve emlak fiyatlarında çok sert ve ani düşüşler meydana gelir. İnşaat sektöründe daralma yaşanır ve gayri safi milli hasıla küçültür. Emlak sektöründe alım, satım yapılamaz ve bunun sonucunda da işsizlik artar.
Emlak balonu patlarsa ne olur?
Emlak sektöründe balon olup olmadığının anlaşılabilmesi için uluslararası bir hesaplama yöntemi uygulanıyor. Bu hesaplamaya göre, orada yaşayan kişilerin gelirleri üzerinden gayrimenkul değerinin oranını esas alan hesaplama yönteminin kullanılmasının doğru olacağı belirtiliyor. Emlak balonu konusuna genel olarak bakıldığında ise şu an Türkiye’deki emlak sektöründe balon olmadığı fakat semtlere göre balon fiyatların oluştuğu ifade edilebiliyor.
Emlak balonu, konut sektöründeki spekülatif hareketler ve konut talebinin yapay yollarla artırılması sonucunda fiyatların hızlı bir şekilde yükselmesi anlamı taşıyor. Konut arzının sınırlı olması ve düşük faizli konut kredileri, emlak balonunun oluşmasındaki temel sebeplerden biri olarak görülüyor.
Emlak balonu, aynı zamanda dünya ekonomisindeki önemli problemlerden biri olarak görülüyor. Birçok Avrupa ülkesinde ve son olarak Çin’de görülen balon, piyasayı alt üst etmeye yetiyor.