Emlak Beyannamesi Nedir, Ne Zaman Nereye Verilir, Hangi Belgeler İstenir, Cezası Kaç Liradır?

Türkiye'de kişi veya kuruluşların sahibi oldukları taşınmazları (ev, arsa, bina, arazi) belediyelere bildirme işlemine emlak beyannamesi adı verilir.

Türkiye'de kişi veya kuruluşların sahibi oldukları taşınmazları (ev, arsa, bina, arazi) belediyelere bildirme işlemine emlak beyannamesi adı verilir. Emlak beyannameleri veya emlak beyanı bildirimi yapılırken vatandaşlardan istenen bazı belgeler vardır. Emlak beyannamesi verirken hangi belgeler istenir?

Türkiye'de gayrimenkul sahibi her vatandaş bu mülkiyeti ilgili belediyelere bildirmek zorundadır. Bu bildirim neticesinde vergilendirme işlemi yapılır. Emlak beyannamesi verilirken vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Ayrıca Emlak Kanunu gereği gayrimenkul sahibi olan her vatandaş emlak beyannamesi vermek zorundadır.



EMLAK BEYANNAMESİ VERMEMENİN CEZASI NE KADARDIR?



Emlak vergisi beyannamesi vermeyen vatandaşlara cezai işlem uygulanır. Beyannamesi verilmemiş veya geç verilmiş gayrimenkullerin gelirleri üzerinden hesap yapılarak bir vergi elde edilir. Bu vergiyi emlak beyannamesi vermeyen vatandaşlar ödemek zorundadırlar. Ayrıca ceza olarak da aynı miktar kadar ek bir ödeme talep edilir. Bunların tamamına aylık yüzde 1,40 gecikme faizi eklenerek emlak beyannamesi vermeyenlerin cezaları belirlenir.



EMLAK BEYANNAMESİ NEREYE VERİLİR?



Emlak beyannamesi verilmesi gayrimenkul sahibi her vatandaşın zorunlu görevidir. Bu beyannameler gayrimenkullerin bulundukları bölgedeki belediyelerin emlak birimlerine verilir. Ayrıca emlak beyannamesi son yıllarda gelişen dijital imkanlarla beraber internet üzerinden de verilebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmetleri arasında amlak beyannamesi verme hizmeti bulunabilir.





EMLAK BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?



Emlak beyannamesinin verilme zamanı kanuni hükümlerle belirlenmiştir. Yeni bir gayrimenkul alan vatandaşlar o gayrimenkule ait emlak beyannamelerini o yıl sona ermeden vermek zorundadırlar. 31 Aralık'a kadar emlak beyannameleri verilebilir. Bu beyanname işlemlerini yapmayanlar için cezai yaptırımlar devreye girer.



EMLAK BEYANNAMESİ VERİLİRKEN HANGİ BELGELER İSTENİR?



Emlak beyannamesini belediyelerin imar birimleri üzerinden vermek isteyen vatandaşlardan bazı belgeleri hazırlamaları talep edilir. Bu belgeler belediyeden belediye değişiklik gösterebildiği için belediyeler ile iletişime geçerek öğrenilmesi gerekir. Ancak genel kurallara göre emlak beyannamesi vermek isteyenler tapu fotokopisi, adres ve telefon numarası, gayrimenkulün sahibinin nüfus cüzdanının fotokopisi, yapı ruhsatı, iskan fotokopisi, emlak bildirim formu gibi belgeleri hazırlamalıdırlar.



Öte yandan emlak beyannamesini bir defa vermek yeterlidir. Gayrimenkulün sahibi satış kanalıyla değiştikçe yeni beyannameler ilgili birimlere ulaştırılmalıdır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri