Emlak krizi 200 milyar dolar zarar riskiyle Çinli bankaları zora soktu

Evergrande ile başlayan emlak krizi dalga dalga yayılmaya devam ederken Çinli bankalar da risk altına girdi.

Dünyanın süper güçleri arasında yer alan Çin yaşadığı emlak krizini çözmekte zorlanırken bu seferde Çinli bankalarda 200 milyar dolarlık zarar riski oluştu. UBS Group tarafından yayımlanan rapora göre Çin'in gayrimenkul sektöründe yaşadığı kriz bankacılık sistemini de büyük bir zarara sokacak gibi görünüyor. 

Gayrimenkul geliştirme şirketlerine Çinli bankalar tarafından verilen yüksek limitli kredilerde kredi alan şirketlerin tahvillerine ve diğer varlıklarına yapılan yatırımlar nedeniyle zora girdi. Söz konusu kredilerin 1,5 trilyon yuan (212 milyar dolar) zarara neden olabileceği belirtiliyor. 

ÇİN'DE BANKACILIK SEKTÖRÜ KRİZE GİRER Mİ?

Elde ettikleri verileri değerlendiren UBS yöneticisi May Yan, "Böyle bir zarar nedeniyle şu noktada bankacılık sistemi krizi beklemiyoruz" diyerek bankacılık sektörünün uğrayacağı zararı tolere edebilecek seviyede olduğunu söyledi. Sorunlu kredileri karşı ayrılan yüksek rezervin devreye gireceğini belirten May Yan Çin bankalarının gayrimenkul sektöründeki toplam risklerini yaklaşık 88 trilyon yuan olarak tahmin ettiklerini dile getirdi. 

 Daha fazla zarar oluşmaması adına Çin'de gayrimenkul sektörünün bir an önce istikrara kavuşturulması gerektiği dile getirildi. Hatırlanacağı üzere sadece Çin'in değil dünyanın en büyük gayrimenkul yatırım şirketleri arasında gösterilen Evergrande şirketinin temerrüde düşmesi dinamo etkisi yaratmış, pek çok emlak şirketi iflas noktasına sürüklenmişti. Bu şirketlerden konut alan kişiler de yarım kalan projeler nedeniyle mağdur olmuş ve eylemler düzenlemişti. 

Emlak Haberleri Haberleri