Piyasalarda domino etkisi yaratarak yeni bir küresel emlak krizine yol açabileceği endişesi ile piyasaları sallayan Evergrande kabusu devam ediyor. Hatırlanacağı üzere dünyanın ve Çin'in en büyük emlak şirketleri arasında yer alan Evergrande zorunlu olarak gerçekleştirmek zorunda olduğu kupon ödemeleri sürenin dolmasına saatler kala hesaplara yatırmıştı.
Hesaplara yatırılan bazı paraların gecikmeli olarak ekranlara düşmesi nedeni ile küresel piyasalarda Evergrande temerrüde düştü ve battı tarzında çok sayıda haber yapılmış, gerçek sonra ortaya çıkmıştı. Şirketin yaşadığı sıkıntılı süreç devam ederken emlak krizi endişeleri bir kere daha gündeme taşındı. Emlak sektörünün yeni siyah kuğusu Evergrande mi olacak?
EVERGRANDE BATTI MI, İFLAS ETTİ Mİ?
Şirketin son derece büyük bir borç batağında olduğu iddia edilirken son dönemdeki tüm ödemelerini ucu ucuna yakalaması da bu iddiaları güçlendirdi. Yaşanan bu krizin tüm dünyada endişe yaratmasının nedeni ise yeni bir Lehman Brothers krizine ve oradan da tüm dünyaya yayılan yeni bir siyah kuğu olması. Hatırlanacağı üzere 2008 senesinde Lehman Brothers isimli gayrimenkul şirketi batmış, 15 Eylül 2008 tarihinde yaşanan iflas Amerika'da büyük bir ekonomik kriz yaşanmasına neden olmuştu.
Yaşanan bu süreçte basit bir şirket iflası olarak görülen olay büyük bir domino etkisi yaratmış, Amerikan konut piyasası çökmüş, yaşanan iflasların yarattığı derin deprem tüm dünyaya yayılarak kimsenin öngöremeyeceği kadar büyük bir yıkıma neden olmuştu. Yaşanan Evergrande krizi bu nedenle tüm dünyada emlak piyasalarının diken üstünde durmasına neden oluyor. Evergrande borçlarını ödeyerek temerrüde düşmedi ancak her ödeme döneminde yüksek borç miktarı nedeniyle piyasalarda endişe dalgası yayılıyor.
EMLAK SEKTÖRÜNÜN YENİ SİYAH KUĞUSU EVERGRANDE Mİ OLACAK?
Evergrande şirketinin şu anda piyasaya 300 milyar dolar civarında borcu olduğu belirtilirken Çinli dev emlak şirketinin batması halinde krizin zaten sallantıda olan bankacılık sektörünü de etkilemesi riski bulunuyor. Çin'de son dönemde konut fiyatlarında yaşanan hızlı artış ile beraber emlak piyasasında balon riski oluşmuş, konut kredisi borç miktarının rekor seviyeye ulaşması ile Çin hükümeti bazı ek tedbirler almak zorunda kalmıştı.