Gayrimenkul piyasasında yabancı dilin özellikle Arapçanın hakimiyeti giderek artış gösteriyor.
Gayrimenkul piyasasında Arapça'nın egemenliği artıyor. Arapça'nın egemenliği iş ilanlarında yabancı dil şartı olarak, emlak ofislerinde ise Arapça tabela ve ilanlar şeklinde karşımıza çıkıyor.Türkiye'nin hemen hemen her alanında Arapça dilin etkisi büyüyor. Emlak sektörünü de etkileyen Arapça dili; tabela ve ilanlara yansıyor. İş ilanlarında yer alan çalışma kriterleri arasında Arapça bilgisi talebindeki artış, emlak piyasasında da firmaların tabela ve ilanlardaki talebi de arttırıyor.
Sektörün hizmet alanında Arapça kullanımının temel nedeni, yabancıya konut satımında Arap diline sahip olan ülke vatandaşlarının konut alma talebinin, diğer ülke ve dillere oranla daha yüksek olması sebep oluşturuyor. Yabancı talebin yoğun olduğu bölgelerde Arapça kullanımının yoğun olduğu görünüyor.
Yabancı Satışın İstanbul’da Yoğun Olmasına Rağmen Çok Sık Arapçaya Rastlanmıyor
Hem konut satışının, hem de yabancı satışın en yoğun olduğu ilin İstanbul olmasına rağmen, bütün ilçe ve semtlerinde yer alan emlak ofislerinde Arapçaya rastlamıyoruz. İstanbul'da Suriyeli mültecilerin yoğunlukta bulunduğu alanlarda ve yabancıya satışı ağırlıklı olan bölge ve firmalarda Arapça kullanımı da sık görünüyor.
Yerel Yönetimin Gerektirdiği Standartlar Çerçevesinde Kullanılmak Zorunda
Türkiye emlak piyasasında, yabancıya satış oranlarında Arap diline sahip ülkelerin konut talebine olan yoğunluğunu göz önüne almayan bir firma zaten marka haline gelemiyor. Arapça dilini emlak pazarlama firmaları tarafından kullanılıyor olması, firmalar ve ülke için kullanılması gerekli hale geliyor.
Böyle bir pazarın var olması bütün emlak ofislerinin tabelalarında büyük harflerle Türkçeden çok yabancı dil kullanımını gerekli kılmıyor. Yabancı müşteri portföyüne sahip olan ve Arapça veya farklı yabancı dilleri kullanılan bölge veya emlak sektörü, iyi hizmet vermek, isteğe karşılık vermek için yabancı dil kullanma gerekliliğine sahip.
Yabancı dil kullananlar yerel yönetimin gerektirdiği standartlar çerçevesinde uygulaması gerekmektedir. İlanlarda aranılan dil şartının yaşanılan ülke ve dile yabancılaşmadan, sistemin gerektirdiği ölçüde kullanılması faydalı olacaktır.