2018 yılında geçerli olacak emlak vergisi artışı vatandaşları isyan ettirdi. Rayiç bedelinin 3.8 oranında artış gösteren bölgeler olduğu belirtiliyor.
Emlak vergilerinin son dönemde yükselmesi ile vatandaş zorlanmaya başladı.Arsa rayiç bedeli artışı artık vatandaşı bezdirdi. Emekli maaşı ile geçinen vatandaşlar duruma tepki göstererek, bu bedelleri ödemekte zorlandıklarını dile getirdiler.
2018 yılı itibari ile geçerli sayılacak emlak vergisi oranları yüzde 200 ile yüzde 800 arasında yükseldi. Bu yükselmeden kaynaklı itirazlar da çoğalmaya başladı.
Rayiç bedelinin 3-4 kat arttığı çok beldenin olduğu belirtiliyor. Özellikle de İstanbul’da konut sahipleri itirazlarını yaparak, dava açmaya başladı. Beşiktaş'ta rayiç artış oranı 2014 yılına göre, 4.2 kat, 2017 yılı yeni değerlendirmeye göre, 3.8 kat artış görüldü. Ödenecek vergi diliminde 3.8 oranında yükselmiş oldu.
Son 4 yılda Yüzde 73 Artış
Rayiç artışının en çok yapıldığı ilçe Beşiktaş oldu.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman’ın yapmış olduğu durum değerlendirmesinde, Beşiktaş'ta, orta gelir grubunun ikamet ettiği, son 10 yılda mevcut yapı stokunun değişiklik göstermediği, önemli bir imar değişikliğinin ve kent içindeki nispi konumunu değiştirecek ulaşım yatırımının bulunmadığı merkezi semtlerde apartman daireleri için ortalama metrekare birim fiyatlarının gelişiminin, yıl ortası değeri olarak bakıldığında son 4 yılda yüzde 73 arttığını belirtiyor. Son 10 yılda yaşanan artış miktarının da toplamda yüzde 231 olduğunu belirtiyor.
Belediyeler ile merkezi hükümeti ‘güç birliğine' getiren anlaşma, rayiç değerler üzerinde oluyor. Rayiç değerler üzerinden alım ve satım vergileri alındığı için merkezi hükümete giden gelirler yükselmiş oluyor. Bununla birlikte, rayiç değer yıllık emlak vergisine esas alındığı için belediye gelirleri artıyor.
Belediye Gelirlerinin Yüzde 61'i Merkezden Aktarılan Pay ile Oluşuyor
A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Hakan Yılmaz'ın çalışmalarına göre, 2015 itibariyle belediye gelirlerinin yüzde 61'i merkezden aktarılan gelir paylarından geliyor. Yüzde 36.1'i öz gelirlerinden oluşuyor. Toplam gelirler içinde emlak vergilerinin payı yüzde 8.4. Merkezi hükümetten gelen belediye gelir payları kısıtlı. Bu yüzde 8.4'lük paya sahip emlak vergilerini 3-4 kat artırma çabasının arkasında 'daha fazla harcama' çabası var.
2-3 Kat Vergi Ödenecek
2018 yılında daha önce ödenen emlak vergisi rakamlarının 2-3 katı vergi ödeneceği öngörülüyor. Vatandaşların korkusu da bu rakamları ödeyemeyip, evlerini taşımak zorunda kalacakları yönünde oluyor.
Emlak vergisinin 25-30 bin liraya kadar çıkabileceği ve bu rakamın ödenmesinin çok güç olduğu da konuşuluyor.
Emlak vergisinin her yıl ‘yeniden değerleme oranının yarısı kadar artıyor. ‘Arsa Rayiç Bedeli’ 4 yılda bir belirleniyor ve artışı bu güncel değer üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu durum gösteriyor ki, 2018’deki emlak vergisi yeni belirlenen bu değer üzerinden hesaplanacak.
Bununla ilgili son karar ise Belediye Meclisi'ne ait.