Emlak Vergisi İnternetten Nasıl Ödenir?

Emlak Vergisi İnternetten Nasıl Ödenir? Emlak vergisini internetten ödeyerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İnternetten birçok yolla ödeyebileceğiniz seçenekler mevcuttur.

Emlak vergisini internetten ödeme olanağı vardır. İnternet üzerinden tek bir yol ile ödeme işlemi de yoktur. Birçok çeşitli seçenek ile internet üzerinden Emlak vergisini ödeme işlemini yapabilirsiniz. Emlak vergisini internetten ödeyebileceğiniz seçenekler:

  • İlk seçenek olarak evinizin bağlı olmuş olduğu belediyenin banka hesabında bulunan iban numarası üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yaparken evinizin bağlı olduğu belediyeye yapınız.
  • Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan internet sitesine giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sitede yer alan emlak vergisi ödeme işlemine giriniz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden ödeme yapabilirsiniz.
  • Son seçenek olarak e-devlet sistemidir. E-devlet sistemi üzerinden hesabınıza giriş yapın. Hesabınıza girdikten sonra "internet vergi dairesi" kısmına girin ve ödeme işleminizi gerçekleştirin.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi bireylerin sahip olduğu arsa veya binadan vergi alınmasıdır. Bireyler sahip olduğu arsa veya bina gibi eşyalar için emlak vergisi ödemek zorundadır. Emlak vergisi bina ve arsa olmak üzere iki kısma ayrılır. Kişilerin yeni bir arsa, bina veya ev alması halinde emlak vergisini ödemesi gereklidir. Emlak vergisini ödemek için öncelikle belediyeye giderek başvuru da bulunması halinde emlak vergisini ödemeye başlayabilir.

Emlak Vergisini Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Emlak vergisini sorgulamak için yetkili kurumlara gitmenize gerek yoktur. İnternet üzerinden emlak vergisini ödeme işleminizi sorgulayabilirsiniz. Sorgulama işleminden önemli olan husus ödemeyi hangi kurum üzerinden yaptıysanız o sistem üzerinden sorgulamanız gereklidir. Evinizin bağlı olmuş olduğu belediyenin banka hesabından ödeme yapmanız halinde belediyenin resmi internet sitesinden sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sistemi üzerinden Emlak Vergisi ödemesini yapmanız durumunda aynı şekilde Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan internet sitesinden sorgulama işlemini yapmalısınız. E-devlet sistemi üzerinden emlak vergisini ödeme işlemi gerçekleştiyse e-devlet sistemi üzerinden aynı şekilde sorgulama işlemi yapılır.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisinin ödenme zamanı iki taksit olarak belirlenir. Emlak vergisi taksitleri ikiye ayrılmıştır. Kişi yıl içerisinde tek bir taksitle de ödeme yapabilir. İki taksit ödenmesi halinde ilk taksit yılbaşı döneminden başlar ve mayıs ayına kadar süresi vardır. İkinci taksidin kasım ayına kadar süresi bulunur. Emlak vergileri her yıl içerisinde tek taksit veya iki taksitle ödenebilir.

Emlak Vergisini Ödememe Cezası Nedir?

Emlak vergisini ödememenin cezası vardır. Kişi emlak vergisini zamanında ödememesi halinde ceza işlemi uygulanır. Ödeme yapılmayan her ayda gecikme cezası uygulanır. Birey zamanında ödemediği emlak vergisi için her ay için gecikme cezası alır. Her ay gecikme cezasına %2 oranında bir artış uygulanır. Emlak vergisini ödeme işleminin yapılmaması durumunda gecikme cezası olarak %2 bir ödemede artış yapılır.

Emlak Haberleri Haberleri