Herhangi bir arazi ya da taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkı bulunanlar ve taşınmaza ilişkin intifa hakkı gibi bazı özel hakları olanlar Vergi Usul Kanunu kapsamında emlak vergisi ödemekler yükümlüdür. Fakat bazı şartların taşınması durumunda emlak vergisinden muaf olunabiliyor. Muaf olmak için kişinin hizmetten elde ettiği geliri, tarımsal faaliyetlerden elde ettiği gelir, menkul ve gayrimenkul geliri, sınai ve mesleki geliri, faiz ve temettü geliri olmaması gerekir. Bunun dışında kişinin aldığı gelir sosyal güvenlik kurumu tarafından verilen dul, yetim, emekli, malullük aylığı ise vergiden muaf olabilir.
KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİR?
Konutun brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmemek şartıyla Türkiye'de tek taşınmazı olanlar, tek konutta intifa hakkı olanlar, bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç geliri olmadığını belgeleyenler, gaziler, şehitlerin dul eşleri, yetim çocukları, engelli kişiler emlak vergisinden muaf olur.
MUAFİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER
Emlak vergisinden muaf olmak için gereken şartları taşıyanlar, geliri olmadığını gösteren belge ile hazırlayacağı dilekçe ile beraber belediye mali hizmetler müdürlüğüne başvuru yapabilir.
EMLAK VERGİSİ İADESİ
Muafiyet şartlarını taşıyor olmasına rağmen emlak vergisi ödemesi yapan kişiler, vergi ödedikleri tarihten itibaren 5 yıl içerisinde Vergi Usulu Kanunu 120. maddesi uyarınca ödedikleri vergiyi geri alabilirler. İade almak isteyen kişilerin belediye mali hizmetle müdürlüğüne giderek düzeltme başvurusu yapması gerekir. Talep sonrasında muafiyet koşullarının sağlandığı tespit edilirse iade yapılır.