Emlak vergisi Türkiye’de gayrimenkul sahiplerinin ödemeleri gereken bir vergi türüdür. Bu vergiler belirli bir sistem içerisinde vatandaşlardan tahsil edilmektedir. Emlak vergisi muafiyeti olmayanlar için bu vergi ödemesini yapmaları bir zorunluluktur. Emlak vergisi ödemelerinin yapılmaması durumunda ise bazı yaptırımlar ile karşılaşılabiliyor.
EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENMELİ?
Emlak vergisi için ödeme takvimi her yıl aynıdır. İki taksit şekilde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksit ödemesi Mayıs ayının sonuna kadar, ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayının sonuna kadar yapılabilmektedir. Dileyen mükellefler ödemeleri peşin olarak da yapabilmektedirler. Ancak peşin ödeme durumunda cezaya düşmemek için bir detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Emlak vergisinin 1. taksit ödemesi Mayıs ayının sonuna kadar yapıldığı için peşim ödemede de bu süre aşılmamalıdır. Aksi takdirde emlak vergisi mükellefi 1. taksit ödemesini yapmadığı için ceza ödemek durumunda kalacaktır.
ÖDENMEZSE NE OLUYOR?
Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda bu ödenmeyen tutarlar için gecikme cezası alınmaktadır. Gecikme cezası aylık olarak uygulanarak hesaplanıyor ve mükelleflerden talep ediliyor. Her ay artacak olan bu ceza için beklemeyi tercih edeceklerin ödeyecekleri ceza tutarları çok daha yüksek tutarlarına ulaşılabiliyor. Bundan dolayı emlak vergisi ödemelerinin gecikmemesi vergi mükelleflerinin yararına olacaktır.
Öte yandan emlak vergisi ödemelerinin yapılmamasının sadece zararı ödenecek gecikme zammı ile sınırlı kalmıyor. Bir gayrimenkul için emlak vergisi borcu varsa o gayrimenkulün satış işlemi veya tapu devri yapılamamaktadır. Bu borca sahip olan vergi mükellefleri ancak ödemelerini yaptıktan sonra işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bundan dolayı emlak vergisi ödemeleri takip edilmeli ve ödemeler gecikmeye düşülmeden yapılmalıdır.