Emlak Vergisi Ödeyen Herkesi İlgilendiriyor! Bu Listede Olanlara Ödedikleri 5 Senelik Para İade Edilecek

Evi, işyeri, arsası, yazlığı ve tarlası olan herkes belirli muafiyetlerin dışında emlak vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor. Ancak bazı durumlarda sıfır oranlı emlak vergisi söz konusu olup emlak vergisinde muafiyet hakkı bazı kişilere tanınıyor. Peki, emekliler, ev hanımları, tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez, emlak vergisinde geriye dönük 5 senelik para iadesi kimlere yapılır, para iade şartları neler?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan konut, işyeri, arsa ve tarla gibi taşınmazlar için her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yapılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere bu vergi üzerine emlak kaydı bulunan kişilerin ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür.

Diğer tüm vergi türlerinde olduğu gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı emlak vergisi için de belirli şartları taşıyan kişilere muafiyet hakkı tanımaktadır. Pek çok kişi muafiyet hakkı olduğunu bilmeden vergi ödemesi yaptığı için emlak vergisi para iadesi hakkı ortaya çıkmaktadır.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ 2021?

Emlak vergisi belediyeler tarafından tahsil edilmekte olup, taşınmaz sahibi taşınmazın bağlı olduğu sınırlar içerisinde yer alan belediyeye bu vergiyi her sene düzenli olarak ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi muafiyeti olan kişiler için hesaplanan vergiye sıfır oranlı emlak vergisi adı verilmektedir.

Yasal olarak taşınmazı olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulurken emlak vergisi muafiyeti tanınan kişiler bu kapsam dışına çıkmaktadır. Emlak vergisi ödemeyenler sahip olduğu tek taşınmaz evi için, evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması ve hiçbir geliri olmaması şartı ile;

  • Emekliler,
  • İşsiz kişiler,
  • Ev hanımları,
  • Engelli vatandaşlar,
  • Şehidin dul eşi ve yetimleri olarak sıralanmaktadır.

Vergiden muafiyet hakkı elde edilebilmesi için söz konusu taşınmazın tek konut olması, evin büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması ve tapunun sahibi olan kişinin emekliler için emekli maaşı dışında, diğer kişiler için ise hiçbir geliri olmaması şartı aranmaktadır.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ! BELEDİYELERDE EMLAK VERGİSİ KAÇ YIL GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR?

Yukarıda yer alan listede bulunan kişiler belediye yazacakları emlak vergisi muafiyet dilekçesi ile durumu bildirerek vergi ödemezler. O tarihe kadar durumdan haberdar olmadıkları için ödemiş oldukları vergilerini ise iade talep etme hakları bulunmaktadır. Emlak vergisinde zamanaşımı 5 sene olarak uygulanmakta olup bu nedenle geriye dönük emlak vergisi para iadesi için de en fazla geriye dönük 5 senelik paranın iadesi yapılmaktadır.

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi belediyeler tarafından hazır olarak verilmekte olup talepte bulunan kişi bu hazır dilekçeyi doldurarak başvurusunu yapar.

EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NASIL ALINIR, GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADE EDİLİR Mİ?

Evet, konu hakkında çok sayıda emsal karar bulunmakta olup konu hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından da verilen örnek kararlar bulunmaktadır. Bu kararlar kapsamında belediyeler başvuru yapan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen ödemiş olduğu vergi tutarları iade edilmektedir.

Belediyelerin emlak vergisi servisine yapılan başvuruda kişi ev hanımı ise bunu, emekli ise emekli olduğun gösteren kimlik kartı ile durumu kanıtlar ve geriye dönük 5 senelik emlak vergisi parasını iade talep eder.

Emlak Haberleri Haberleri