Emlak Vergisi Ödeyenler Dikkat! Geriye Dönük 5 Yıllık Para İadesi Kimlere Yapılacak, Ev Hanımı, Emekliler, Tek Evi Olanlar Muafiyet Hakkından Yararlanabilecek Mi?

Her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi için çok kritik muafiyet açıklaması geldi.

Her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi için çok kritik muafiyet açıklaması geldi. Ev hanımları, emekliler, işsizler, tek evi olanlar için emlak vergisi muafiyeti şartları neler, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez, emlak vergisi iadesi için zaman aşımı süresi ne kadar, emlak vergisi iade dilekçesi nasıl yazılır, para iadesi var mı, emsal kararlar neler? Soruların yanıtları haberimizde...

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisi iadesi hakkında emsal kararlar tekrar gündeme gelirken muafiyet hakkı olmasına rağmen bilmeden para ödeyenlere iade hakkı ortaya çıktı.



KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?



Sahip oldukları evin tek evleri olması ve büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması durumunda hiçbir geliri olmayan;




  • Emekliler,

  • Ev hanımları,

  • Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,

  • Gaziler,

  • Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler emlak vergisi ödemez.



Bunun dışında kalan ve taşınmazı olan herkesin düzenli olarak her sene emlak vergisi ödemesi yapması zorunludur.





EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ KANUNU 2020 İLE TANINAN HAKLAR NELERDİR?



"1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında ise, "Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.



Anılan hükmün verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmiştir."





EMLAK VERGİSİ MUAFİYET İADE DİLEKÇESİ 2020



... Belediyesi Emlak Dairesi Başkanlığına



Belediyeniz sınırları içerisinde yer alan .... adresinde bulunan taşınmazım için ödemiş olduğum emlak vergisi tutarının geriye dönük olarak ... (en fazla 5 yıl olarak yazılabilmektedir) yılık olarak hesaplanarak tarafıma iade edilmesini talep ederim.



Saygılarımla



İsim Soyisim



Tarih



İmza



EMLAK VERGİSİNDE GERİYE DÖNÜK 5 YIL SÜRE İÇİN PARA İADESİ ALABİLİRSİNİZ!



Emlak vergisinden zaman aşımı 5 sene olarak uygulanmakta olup 2016 senesinde ombudsman tarafından emlak vergisi para iadesi kararı alınmıştır. Karar metninin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ...





Muafiyet hakkı olmasına rağmen belediyelere ödeme yapan kişiler ödemiş oldukları paralarını 5 sene ile sınırlı olmak üzere geriye dönük olarak tahsil etmekte olup konu hakkında çok sayıda emsal karar bulunmaktadır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri